Niels Techen, formand for SMVdanmark og Dansk Håndværk. Foto: PR.
Niels Techen, formand for SMVdanmark og Dansk Håndværk. Foto: PR.

Ophævelsen af anlægsloftet giver kommuner og regioner mulighed for at igangsætte bygge- og renoveringsopgaver for op mod 2,2 milliarder kroner. Det er en kærkommen mulighed for kommunerne til at smide en redningskrans ud til landets små og mellemstore håndværksvirksomheder, konstaterer Niels Techen, der er formand for SMVdanmark og Dansk Håndværk, i en pressemeddelelse.

I meddelelsen påpeger han dog, at kommunerne ikke skal vente for længe med at sætte arbejdet i gang.

– Ophævelsen af anlægsloftet har sendt et lettelsens suk gennem mange små håndværksvirksomheder, men hvis kommuner og regioner ikke kommer i gang med at dele opgaver ud nu, risikerer vi, at effekten af denne håndsrækning kommer for sent, udtaler Niels Techen, der peger på, at der uanset, at vi nu begynder at snakke om genåbning af samfundet, stadig ligger nogle hårde uger foran de mindre virksomheder, som er på nippet til at give op.

– Det er i de kommende uger, at kommunalpolitikerne og deres embedsmænd skal sende de tusindvis af opgaver ud til håndværkerne – og det i en form, så de umiddelbart kan gå i gang med arbejdet, siger Niels Techen.

Opdel opgaverne i små entrepriser

– Det kræver, at de kommunale embedsmænd lader være med at samle udbud i store klumper. De skal derimod sikre, at de større udbud deles op, så vi ikke skal vente på månedlange udbudsrunder, fordi koncerner fra hele Europa skal kunne deltage, siger han.

– Tænker vi smart, kan de økonomiske konsekvenser af krisen begrænses, siger Niels Techen.

Han peger på, at den økonomiske effekt af at bruge offentlige midler via byggesektoren er en af de mest effektive måder at stimulere økonomien på, fordi sektoren har en stor lokal fødekæde og importindholdet ved byggeri er beskedent. Det gælder  ikke mindst, hvis det sker ved at sørge for, at de små og mellemstore virksomheder kommer i betragtning til opgaverne, understreger han.

SMV’erne er en god investering

– SMV’erne har primært medarbejdere, der bor, lever og har deres forbrug i Danmark, men som også skal have understøttelse i Danmark, hvis de bliver arbejdsløse. Får de arbejde nu, sparer man udgiften til understøttelse og får i stedet skatteindtægter. Også antallet af lærlinge er markant større i de mindre virksomheder, som derfor kan sikre at mange unge får deres faglige uddannelse på trods af krisen, siger Niels Techen.

Dertil kommer, at de små og mellemstore håndværksvirksomheder stort set kun handler med andre danske leverandører. Der er derfor en god effekt i at give så mange opgaver som muligt til de små virksomheder, lader han forstå.

Men han er bekymret for de små håndværksvirksomheders overlevelse.

– De næste par uger bliver afgørende for de her virksomheder. Derfor er det i dag og i morgen, at embedsfolk og politikere i kommuner og regioner skal sætte opgaverne i gang. Det er nu, det gælder, slutter han.