Politikerne i byrådet i Odsherred Kommune besluttede i går at sende en lokalplan for et nyt boligprojekt på Ruwel-grunden i Nykøbing Sjælland i offentlig høring.
Lokalplanen er udarbejdet på baggrund af et ønske fra grundejerne om at udvikle de arealerne på Havnevej 2 ved den tidligere Aldi-butik, som Rema 1000 har overtaget, oplyser kommunen.
Grunden ejes gennem anpartsselskabet Marine Garage af indehaver af Sailrepair.dk, Claus Skriver fra Rørvig, og tømrer Knud Erik Nielsen fra Skive.
Det 9.700 kvadratmeter store areal var tidligere udlagt til dagligvarebutikker, men i planen lægges der i stedet op til nybyggeri af i alt 52 lejligheder i bebyggelser i to etager.
Aktuelt bor der godt 5.000 indbyggere i Nykøbing Sjælland, hvor befolkningstallet er faldet en smule gennem det seneste årti.
Læs også: Lyngkroen solgt til lokal købmand
Men det kan måske ændre sig. I hvert fald er flere boligprojekter på tegnebrættet rundt omkring i stationsbyen.
– Der er stadigvæk gang i markedet herude, og det kan vi jo kun glæde os over her i kommunen, sagde formand for Vækst- og Udviklingsudvalget Mathias Hansen (V), på byrådsmødet.
Der er konstateret jordforurening på ejendommen. Det vil blive håndteret undervejs i processen i henhold til jordforureningsloven, oplyses det.
– Nu må vi altså ikke på bagkant af Den sorte svane og Fasar-jokes, der florerer alle steder, tro, at vi begynder at få selvlysende børn, hvis man bosætter sig nede på Havnevej, sagde Mathias Hansen.
– Vi er blevet betrygget i udvalget i, at jorden selvfølgelig bliver håndteret ud fra gældende regler, understregede han.
Læs også: Tidligere købmandsbutik bliver til et lille feriecenter
Boligbebyggelsen vil bestå af to grupper med hver især 26 boliger fordelt på fem boligblokke.
De to boliggrupper vil deles om fællesarealerne imellem sig, og bebyggelsen vil være åben for passage fra gående i området, fremgår det af lokalplanforslaget.
Flere politikere glædede sig over, at der nu er udsigt til, at der kommer til at ske noget på grunden, som på byrådsmødet både blev betegnet som “rædderlig” og som en “øjebæ”.
– Sagen er jo den, at det har stået øde hen i rigtigt lang tid og været sådan et lidt kedeligt, goldt hul med en bygning med nogle smadrede vinduer og lidt grafitti, sagde medlem af Klima- og Miljøudvalget, Michael Kjeldgaard (S), på byrådsmødet, hvor han dog understregede, at jordforureningen skal håndteres på en ordentlig måde.
Boligbebyggelsen vejbetjenes med to indkørsler fra Havnevej og vil have fælles parkering.
Læs også: Boligområde udvikles ved vandtårn, vinmarker og vådområder
Ifølge lokalplanen skal boligbebyggelsen være med til at skabe en sammenhæng mellem byen og havnen. Dermed bliver en ældre plan genoplivet.
– Dette er jo en udførelse af en ret gammel strategi, der hedder “Kulturstrengen”, sagde næstformand i Vækst- og udviklingsudvalget, Mikkel Henriksen fra Nyt Odsherred.
I mange år havde politikerne således et ønske om at udvikle Havnegade som det væsentligste byrumsforløb i Nykøbing.
Den plan blev for et par år siden lagt i skuffen til fordel for en strategi om at styrke bymidten og lade Algade udgøre rygraden i byoplevelsen. Men med boligprojektet på Havnegade får den gamle plan altså en smule oprejsning.
Et stort flertal i byrådet stemte for at sende lokalplanforslaget i høring. Kun Jeppe Lynge Ravn (EL) stemte imod, idet han mener, at der i stedet bør etableres en lille skov på området.