Velliv og Nordstern står bag bofællesskabet Kilehaven i Birkerød. Visualisering: Nordic Office of Architecture.
Velliv og Nordstern står bag bofællesskabet Kilehaven i Birkerød. Visualisering: Nordic Office of Architecture.

I november 2023 indgik Velliv en aftale med Nordstern om køb af en grund på Bregnerødvej i Birkerød. Her skal det 9.200 kvadratmeter store bofællesskab Kilehaven bygges.

Projektet ved naturområdet Stavnsholtkilen omfatter otte punkthuse på op til fire etager, og bygningerne skal i alt rumme 110 boliger.

Ifølge Børsen investerer Velliv 300 millioner kroner i projektet. Og det er bare begyndelsen. Pensionskassen har planer om at investere en milliard kroner i bofællesskaber.

– Tanken om bofællesskabet har i høj grad vundet frem på det seneste og er en opadgående trend disse år. I dag lejer man ikke kun et gulv, et loft og fire vægge, men derimod oplever vi, at mange efterspørger et fællesskab. Det synes vi giver god mening at tilbyde til vores kunder, siger ejendomsdirektør i Velliv, Solveig Rannje, til Børsen.

Læs også: Grønbroget tudse kan flytte projekt med bofællesskab til over 100 millioner

Projektet i Birkerød er tegnet af Nordic Office of Architecture i samarbejde med Niras og landskabsarkitekter fra Arkplan. Det skal leve op til kravene i den nye EU-taksonomi, ligesom projektet også DGNB Guld-certificeres.

Nordstern har udviklet projektet og er også totalentreprenør. Byggeriet sættes efter planen i gang i marts 2024, og så boligerne i Kilehaven står klar i august 2025.

Ifølge Social- og Boligstyrelsen og en kortlægning fra Build ved Aalborg Universitet var der i Danmark i 2021 omkring 400 bofællesskaber med sammenlagt 10.000 boliger. Af disse udgør 44 procent almene boliger, 25 procent andelsboliger, 14 procent ejerboliger, 8 procent private lejeboliger og 9 procent bofællesskaber er opført med blandede ejerformer.

De fleste bofællesskaber ligger i oplandet til de større byer Aalborg, Odense, Aarhus og København, viser kortlægningen fra Build.

Bofællesskabernes popularitet afspejles af, at priserne på ejerboliger i bofællesskaber i perioden 2010-2022 steg med 2,9 procentpoint mere om året end de generelle ejendomspriser. Generelt sælges ejerboliger i bofællesskaber til højere priser end de gennemsnitlige salgspriser på parcelhuse.