Bofælleskab Masnedhus. Visualisering: JJW Arkitekter.
Bofælleskab Masnedhus. Visualisering: JJW Arkitekter.

Tilbage i august 2019 fik Domea og Realdania af kommunalbestyrelsen i Vordingborg grønt lys til at arbejde videre med planen om et bofællesskab med 41 boliger ved Masnedsund for knap 100 millioner kroner.

Projektet med navnet Bofælleskab Masnedhus har været en del af Realdanias og Villum Fondens kampagne “Boligbyggeri fra 4 til 1 planet”, der sigter mod at reducere klimaaftrykket fra nybyggede boliger med 75 procent. Det er udviklet i samarbejde med JJW Arkitekter og Friis Andersen Arkitekter med Søren B. Jensen som ingeniør.

Projektet voksede sig efterhånden større, og i august 2022 fik boligselskabet, som siden er blevet til Boligselskabet Sydsjælland, grønt lys til at arbejde videre med et bofællesskab med 61 boliger til knap 108 millioner kroner.

Man løb dog ind i et et problem: Den grønbrogede tudse.

Lokalplanen for projektet ved Kalvøvej ved Sydhavnen i Vordingborg blev godkendt i oktober 2022, men Planklagenævnet aflyste lokalplanen. Tudsernes anvendelse af området var ikke tilstrækkeligt afdækket, lød begrundelsen fra klagenævnet.

Læs også: Udvikler i aftale om rådhusgrund i Vordingborg

– Derfor har boligselskabet spurgt, om man kan flytte til en anden placering på Sydhavnen og eventuelt også udvide sit projekt, sagde Vordingborgs borgmester Mikael Smed (S) da kommunalbestyrelsen atter behandlede sagen den 31. januar 2024.

Projektet har nemlig fortsat vokseværk. Boligselskabet Sydsjælland ved Domea vil gerne udvide med yderligere 20 boliger, hvilket gør projektet knap 36 millioner kroner dyrere.

I den forbindelse har administrationen i Vordingborg Kommune spurgt ind til, om boligselskabet forventer at kunne udleje alle 81 boliger.

Her lyder svaret fra Domea, at man ønsker at bygge de sidste 20 boliger i en etape 2, så man kan afstemme byggeriet med efterspørgslen efter boligerne.

Boligselskabets plan er at “målrette boligerne et seniorsegment, ikke kun i form af seniorbofællesskaber, men også i form af bofællesskabsorienterede boligtyper, der favner bredere end kun de voksne og ældre.”

Endeligt vil de kommende boliger blive udformet og bygget således, at mindre boliger vil kunne lægges sammen, hvis der senere viser sig en stigende efterspørgsel efter familieboliger med flere rum.

Og så har Domea altså fundet en anden grund, som boligselskabet finder mere velegnet til det kommende bofællesskab.

Fra kommunalt til privatejet grund

Boligselskabet vil helt konkret flytte projektet fra den 7.000 kvadratmeter store grund på Kalvøvej 1 til en 15.900 kvadratmeter stor grund på Sydhavnsvej 9. Det er politikerne i kommunen dog lunkne over for.

Mens grunden på Kalvøvej 1 er kommunalt ejet, er grunden på Sydhavnsvej 9 privatejet af RealMæglerne Erhverv. Og det har betydning for kommunekassen.

Hvis projektet realiseres på Kalvøvej 1, vil kommunen få en indtægt fra salget af grunden til boligselskabet. Hvis projektet derimod flyttes til Sydhavnsvej 9, kan projektet fortsat realiseres til samme anskaffelsessum – men kommunen får ikke penge i kassen fra grundsalget. De ryger i stedet i den private ejers lommer.

– Da dette jo handler om grundkapitalindskud og kommunale kroner, vil vi rigtigt gerne undersøge, om grunden, vi ejer i forvejen, kan stilles til rådighed, sagde borgmester Mikael Smed på kommunalbestyrelsesmødet.

Læs også: Sommerfugle og strandtudser i vejen for 58 nye sommerhuse

– Og den kan vi først få, når man har lavet optælling i ynglesæsonen med de grønbrogede tudser.

Yngleperioden er i maj og juni 2024, så Domea må altså vente lidt endnu med en afklaring på, hvor det kommende bofællesskab skal bygges.

Hvis politikerne i sidste ende beslutter, at bofællesskabet skal bygges på den kommunalt ejede grund på Kalvøvej, skal der udarbejdes en ny lokalplan for projektet.

Ifølge Domea skal der derudover opføres tudsesikring ved parkeringspladsen, og i landskabsplanen skal der tages hensyn til tudsernes levevilkår. Samtidig er økonomien i projektet ifølge boligselskabet presset på grund af nødvendigheden af dyb fundering, forurening på grunden og en høj klimasikringskote.

Omvendt ligger der allerede en godkendt lokalplan, som tillader byggeri i et-tre etager på Sydhavnsvej 9.

Inden kommunalbestyrelsesmødet havde Domea oplyst, at man med lidt optimisme kunne forvente indflytning i de kommende boliger i 2026.