Bymidte i Allerød får snart tilføjet et område med nye boliger, café og foreningslokaler på Kulturtorvet. AkademikerPension står bag projektet, der omfatter et helt nyt område, hvor grønne oaser sammen med gå- og cykelstier skal skabe en forbindelse mellem områdets to skove.

Byrådet i Allerød Kommune vedtog enstemmigt torsdag aften købsaftalen, så projektet omkring til cirka 300 millioner kroner nu bliver en realitet.

Bag projektet står AkademikerPension, der har allieret sig med Kuben Management, C.F. Møller Architects, Urban Power og Niras som rådgivere. Pensionskassen vil gennemføre projektet “med et stort fokus på bæredygtighed, trivsel og grønne oaser, hvor arkitektur, materialer og klimaløsninger er nøje udvalgt”.

Helt konkret bliver der opført tre ejendomme med cirka 100 lejligheder, en café, 800 kvadratmeter offentlige lokaler og en parkeringskælder. Grundene ligger i et område, der af mange kendes under navnet “Allerød Kulturtorv”. Det ligger mellem S-togs-stationen, gågaden og Ravnsholt Skov.

– Vi er stolte over at skulle opføre et nyt byrum til borgerne i Allerød, og vi gør det med den største intention om, at tilbyde borgerne et område, der binder byen sammen med den omkringliggende natur, siger administrerende direktør i AkademikerPension, Jens Munch Holst.

I stedet for at maksimere byggeriet til de mulige 12.000 kvadratmeter har parterne fokuseret på at lave et projekt hvor der er plads til det grønne og rum til at være sammen, hvorfor projektet forventes at blive cirka 10.000 kvadratmeter.

– Kuben Management har med stor interesse fulgt udviklingen af den ambitiøse vision, som Byrådet har skabt for Allerød Kulturtorv. Derfor er vi meget glade for at have fået muligheden for at realisere projektet i tæt og meget konstruktivt samarbejde med Kommunen, AkademikerPension, Arkitekter og Ingeniører. Allerød Kulturtorv er et vigtigt greb i udviklingen af bymidten i Allerød og giver de kommende beboere i de 100 lejligheder en unik bynær bolig tæt på kultur, natur og et attraktivt byliv, udtaler administrerende Direktør i Kuben Management Ulf Christensen.

Allerød Kulturtorv og byens nye pladser

For at styrke det sociale liv mellem bygningerne bliver de nye bygninger tæt forbundet til de nye byrum. Byens succesfulde teater, Mungo Park, får en ny grøn forplads, der ligeledes danner forplads til de 800 kvadratmeter nye foreningslokaler, som kommer til at ligge i stueetagen i et af de nye byggerier. Også byens bibliotek får en ny forplads, omkranset af Bibliotekshusene, der også får café med mulighed for udeservering.

Bymidtens nye boliger kommer til at fordele sig på blanding af størrelser og typer, for at understøtte at Allerød er en by for de mange.

Der skal både være plads til unge, der leder efter en mindre, men veldisponeret lejlighed, familien der ønsker et bynært rækkehus og senioren, der vil bo tæt på både by, natur, kultur og offentlig transport. Til hver bolig vil der blive knyttet et privat uderum i form af altan, tagterrasse eller have. Materialerne på bygningerne består af de for bymidten karakteristiske gule tegl suppleret med træ.

De nye byggerier kommer ifølge AkademikerPension til at opfylde den frivillige CO2-klasse-taksonomi compliance med en ambition om et lavere CO2-aftryk. En af vejene dertil går blandt andet gennem brug af langtidsholdbare materialer og løsninger. Derudover indgår der biodiversitetsbede og regnvandsbede i byrumsprojektet.

Om projektet

Allerød Kulturtorv består af adskillige kommunale grunde, der nu bliver samlet i tre hovedmatrikler. Med købsaftalen bliver AkademikerPension den nye ejer af det samlede område på 6.000 kvadratmeter.

Vinderprojektet består af tre bygninger bundet sammen af nye grønne byrum mellem biograf, bibliotek og teatret Mungo Park. Bygningerne indeholder i alt cirka 10.000 kvadratmeter, fordelt på cirka 9.000 kvadratmeter bolig, 800 kvadratmeter foreningslokaler og 200 kvadratmeter café samt underjordisk parkeringsanlæg.

Projektet forventes færdigt i sommeren 2025

Holdet bag

Bygherre: AkademikerPension

Bygherrerådgiver: Kuben Management

Arkitekt, boliger: C.F. Møller Architects

Arkitekt, bebyggelsesplan og byrum: Urban Power

Ingeniør: Niras

Advokat: Bruun & Hjejle