AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

På baggrund af afstemninger er Arkitekturoprøret i gang med at finde vinderne af tre priser.

Der er dog højst sandsynligt kun én kommende vinder, der vil glæde sig over prisen. Foreningen kårer således det “Bedste byggeri”, det “Værste byggeri” og den “Kommune, der har skadet bybevaring mest” i 2023.

Københavns Kommune ligger an til at tage sidstnævnte pris, fremgår det foreningens hjemmeside, hvor de foreløbige resultater for en uges tid siden blev offentliggjort.

Prisen som årets “Værste byggeri” i 2023 har aktuelt BIG’s domicil i Nordhavn i spidsen med godt 38 procent af stemmerne.

Nine United og Enemærke & Petersen står bag et nybyggeri på Rosenkranzgade 24 i Aarhus. Det er tegnet af E+N Arkitektur og står med knap 59 procent af stemmerne lige nu til at vinde prisen som “Bedste byggeri”.

Aarhus har dog også et projekt på listen over årets værste byggerier. Der er tale om den nyopførte kontorbygning på Europaplads, som Danica Ejendomme for nylig har overtaget efter en aftale, som blev indgået i 2021.

Læs også: Disse danske byer vokser mest

I den forbindelse har Århus Stiftstidende spurgt ind til, hvad man overhovedet kan bruge priserne til, når nu Arkitekturoprørets medlemmer må formodes at være kritiske over for meget nyt byggeri, ligesom foreningen er det.

– Jeg tror, den siger noget om, hvad folk gerne vil have – og ikke vil have. Jeg kan ikke sige, om det er 60 eller 80 procent, der ønsker mere traditionelt byggeri og bedre bymiljøer, men det er mange, og i Aarhus er der i adskillige år blevet bygget nul procent byggerier i den stil, som folk efterspørger, siger Jep Loft, der er formand for Arkitekturoprøret, til avisen.

Sidste års vinder af prisen som “Bedste byggeri” var boligejendommen Citykrydset mellem Jernbanegade og Perlegade i Sønderborg. Den er opført af Thordsen Ejendomme og tegnet af Oesten Ingeniører & Arkitekter.

Vinderen af “Værste byggeri” i 2022 var lejlighedskomplekset Kaktustårnene i København, som er tegnet af BIG, mens Herlev Kommune blev tildelt prisen som “Dårligste kommune til bybevaring”.

Alle nominerede til de tre forskellige priser i 2023 kan ses her.