Fælleshuset i Kanalbyen i Fredericia. Visualisering: Henning Larsen.
Fælleshuset i Kanalbyen i Fredericia. Visualisering: Henning Larsen.

AP Pensions datterselskab, AP Ejendomme, har nu sat gang i byggeriet et et nyt betonhus i Kanalbyen i Fredericia. Fælleshuset forventes endeligt opført i fjerde kvartal i år.

Det bliver på 150 kvadratmeter stort, og målsætningen er, at huset maksimalt må udlede 5 kilo CO2 per kvadratmeter per år over en 50-års periode. Det er cirka halvt så meget som udledningen fra traditionelt byggeri.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Realdania, støtter projektet økonomisk.

– Vi håber, at fælleshuset kan skabe ny viden og nyskabende løsninger, der kan motivere andre i byggebranchen til at anvende en mere bæredygtig tilgang, også når det indebærer brug af materialer som beton, udtaler Stig Hessellund, projektchef i Realdania.

Læs også: De skal designe betonhus med så lavt CO2-aftryk som muligt

I projektet bliver der arbejdet med at reducere mængden af beton, samt at afprøve et materialemix med mindre CO2-udledning. Fælleshusets bærende betonsøjler 3D-printes. Dermed bliver de udformet hule i stedet for massive.

Planen er, at fælleshuset skal fungere som showcase, der kan vise fremtidens innovative løsninger til en mere grøn omstilling af betonbyggeriet og bidrage til vigtig dokumentation, erfaring og læring undervejs i byggeriet.

Ejendommen er på ét plan, den får et let etagedæk, der bliver udført i konstruktionstræ, og ydervæggene bliver lette træskeletvægge med træfiberisolering, hvorpå glaspartierne er monteret. Indervæggene bliver udført som stålskeletvægge, og der bruges ålegræs til akustikpaneler.

Læs også: Ny lov skal sikre genbrug af mursten og beton ved nedrivning

– Vi er af den overbevisning hos AP Ejendomme, at beton fortsat vil blive anvendt til nybyg i udlandet. Derfor er det vigtigt at vise omverdenen, at betonbyggeri også kan gøres mindre klimabelastende, udtaler Morten Leen, der er bæredygtighedschef i AP Ejendomme og projektchef på projektet.

Ud over AP Ejendomme og Realdania er flere aktører involveret i udviklingen af fælleshuset. Aalborg Portland og Teknologisk Institut stiller ekspertise til rådighed, ligesom Rambøll også er med til at drive projektet af fælleshuset, der er tegnet af Henning Larsen.

Aalborg Portland og Unicon leverer henholdsvis den CO2-reducerede cement, FutureCem, og beton med lavere CO2-aftryk til projektet.