Industri og logistik dominerede Trekantområdets ejendomsmarked i 2023

Trods et usædvanligt år på ejendomsmarkedet var der ifølge direktør for Colliers afdeling i Trekantområdet, René Neesgaard, nogle lokale tendenser at spotte i 2023.

Samme tid sidste år kunne René Neesgaard, der leder Colliers afdeling i Vejle, se tilbage og berette om stor aktivitet i hele Trekantområdet.

Selv efter et år med rentestigninger og usikkerheder på ejendomsmarkedet. Derfor kunne afdelingen i 2022 nøjes med et mindre fald i forhold til rekordåret 2021.

Det skriver erhvervsmæglerkæden i en pressemeddelelse.

I 2022 var forventningen, at markedsaktiviteten fra året ville fortsætte i 2023. I stedet fortsatte usikkerhed og yderligere rentestigninger, og markedet bremsede op med en halvering af transaktionsvolumen fra rekordårene 2021 og 2022, skriver Colliers.

Erhvervsmæglerkæden påpeger, at der dog ikke har været tale om et fastlåst marked, da mange handler er gennemført af lokale investorer, ligesom flere brugere selv har investeret i blandt andet kontorejendomme.

Til gengæld har der været færre handler med internationale investorer, og derfor er transaktionsvolumen faldet.

Industri- og logistikejendomme fortsat i høj kurs

På trods af den faldende transaktionsvolumen har markedet været præget af en stærk efterspørgsel efter industri- og logistikejendomme – det gjaldt også i Trekantområdet, hvor både flere af de helt store investeringssager, men også mange mindre brugerejendomme blev solgt i årets løb.

– Populariteten for dette segment er en tendens i hele Europa som skyldes stigende e-handel og sikring af forsyningskæder kombineret med gode forudsætninger for distribution til hele Danmark og videre mod resten af Norden fra netop Trekantområdet, udtaler René Neesgaard.

LÆS OGSÅ: KONTOREJENDOM I VEJLE SOLGT FOR 38 MILLIONER

At populariteten for industri- og logistikejendomme var høj i 2023, understøttede årets største lokale handel også.

Det var salget af 23.000 kvadratmeter nyopført lager- og logistikejendom lidt uden for Vejle til den britiske investor Verdion. En handel som Colliers i Vejle formidlede salget af, og hvor System Transport får opført et nyt moderne lager.

Denne handel bekræftede ifølge Colliers, at udenlandske investorer fortsat var interesserede i ejendomme i Trekantområdet i 2023. Dog gjaldt det primært for logistiksegmentet. En tendens René Neesgaard ser forsætte ind i 2024:

– Vi har de sidste par år set en stigende efterspørgsel efter industri- og logistikejendomme, og det er min forventning, at tendensen vil fortsætte i 2024. Dette skyldes blandt andet den fortsatte vækst i e-handel og dermed en stigende efterspørgsel efter lager- og distributionslokaler, men også at kravene til moderne logistiklokaler er svære at opfylde i ældre ejendomme og derfor er der fortsat et behov.

Også i udlejningssegmentet klarede industri- og logistikejendomme sig godt med en tomgang i Trekantområdet på kun 2 procent.

Tomgangen forventes ifølge René Neesgaard at stige fra det “unaturligt og usunde lave niveau”, efterhånden som flere nye ejendomme færdigbygges.

Fald i salg af boligudlejningsejendomme

Selvom industri- og logistikejendomme løb med sejren som det mest populære segment i Trekantområdet i 2023, var også andre segmenter i høj kurs.

I årets løb blev der også handlet en del mindre boligudlejningsejendomme under 100 millioner kroner.

– Andelen af investering i boligejendomme er som i de øvrige dele af landet faldet sammenlignet med de tidligere år, hvilket skyldes prissætningen i forhold til renteniveauet. Der sælges dog fortsat løbende boligejendomme til primært lokale og regionale investorer, imens markedet for større bolig- og ejendomsprojekter er mere fastfrosset, da de udenlandske investorer, som for eksempel de svenske ikke er så aktive som de tidligere har været, udtaler René Neesgaard.

Trekantområdet er ikke kun industri og logistik

René Neesgaard forklarer at mange helt naturligt forbinder Trekantområdet med et hubspot for industri- og logistikejendomme.

Dog har flere handler og udlejninger i årets løb bevist, at kontormarkedet også er stærkt i området, lyder det fra erhvervsmægleren.

LÆS OGSÅ: GLOBAL EMBALLAGE-GIGANT FLYTTER IND I ERHVERVSOMRÅDE I KOLDING

– Trekantområdet er en attraktiv destination for virksomheder, der søger kontorlokaler. Området tilbyder en række fordele, herunder en central beliggenhed, god infrastruktur og let adgang til mange potentielle medarbejdere på grund af nærheden til flere større byer med befolkningstilvækst og sund erhvervsvækst generelt – en udvikling vi forventer fortsætter de kommende år. Vores opgave ved Colliers er løbende at matche lejernes ønsker med de lokaler som findes eller kan bygges i vores område.

I 2023 har Colliers Vejle gennem flere salg og udlejninger formidlet mere end 12.000 kvadratmeter kontor, hvoriblandt salgene af to centrale kontorejendomme i Vejle til henholdsvis DGI og Middelfart Sparekasse kan fremhæves.

Tendenser for 2024

De tre kommuner i Trekantområdet har samlet haft en befolkningstilvækst på næsten 19.000 indbyggere i den ti-årige periode fra 2013 til 2022, viser tal fra Danmarks Statistik.

Vejle Kommune voksede i perioden med over 12.000 indbyggere, og Kolding Kommune er også godt med med en befolkningstilvækst på næsten 5.000 indbyggere, mens Fredericia Kommune havde en tilvækst på 1.800 indbyggere.

Det har naturligvis en effekt på boligmarkedet, og ifølge René Neesgaard er der en forventning om, at Trekantområdet i 2024 kan ramme et punkt, hvor købere og sælgere på det professionelle ejendomsmarked igen kan blive enige om prisdannelsen:

– Ser man specifikt på boliginvesteringsmarkedet i vores område, er det vores forventning, at købere og sælgere nærmer sig hinanden, og vi derfor når en højere omsætning i dette segment. Denne forventning er blandt andet baseret på en tro om en faldende rente i 2024. Derudover er de grundlæggende investeringsargumenter for segmentet uændret som for eksempel befolkningstilvækst og et stærkt arbejdsmarked, hvilket bidrager til lav tomgang og dermed et stabilt cashflow.

Derudover kommer ESG ifølge René Neesgaard højere op på agendaen i de lokale markeder i 2024 i takt med stigende krav om, at ejendomme opfylder ESG-kriterier:

– Især finansielle institutioner stiller krav til levering af data til ESG-rapporteringer, men der hvor vi støder mest på ESG er særligt indenfor byggerier i industri- og logistiksegmentet, hvor de fleste nyopførte byggerier bliver certificeret. Det samme ses naturligvis også på bolig- og kontorbyggerier. Derfor forventer vi også, at dette vil føre til en stigende efterspørgsel efter ejendomme i Trekantområdet, der lever op til ESG-kriterier.