Derfor dropper danskerne bæredygtige materialer til boligen

En undersøgelse, som Voxmeter har foretaget for Timberman, giver svar på, hvorfor danskerne fravælger bæredygtige materialer til boligen.

Høje priser og manglende viden er blandt de barrierer, der afholder boligejerne fra at tilvælge bæredygtige materialer. Det viser en repræsentativ undersøgelse udført af Voxmeter for Timberman.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra gulvvirksomheden, som også løfter sløret for, at færre end hver tiende i høj grad er villige til at betale ekstra for bæredygtige materialer.

Der er tale om en nylig repræsentativ undersøgelse, som er udført af Voxmeter blandt 2.000 boligejer og andelshavere.

Af undersøgelsen fremgår det, at knap 30 procent af de adspurgte boligejere ser høje priser som en udfordring, når de skal vælge bæredygtige materialer til deres bolig.

Ifølge administrerende direktør i Timberman Mogens Fisker kan det være et udtryk for, at danskerne er blevet endnu mere prisbevidste i det nuværende økonomiske klima:

– De danske forbrugere er generelt meget prisbevidste, og det er formentlig kun blevet forstærket af de store prisstigninger, som husholdningerne har oplevet de seneste år, og at reallønnen er skrumpet. Undersøgelsen viser da også, at det kun er 6,7 procent af boligejerne, som i meget høj grad eller i høj grad er villige til at betale ekstra for bæredygtige materialer, siger han.

Foruden høje priser peger flest – nærmere bestemt 26,4 procent – på manglende viden som en udfordring, mens 24,2 procent har svaret, at de har svært ved at finde information om produkters miljøpåvirkning.

– Vi kan af undersøgelsen se, at hver sjette boligejer oplever, at mærkningsordningerne er forvirrende. Her har vi som branche således en opgave i at kommunikere tydeligere, og hos Timberman har vi blandt andet været i gang med at gennemgå al materiale, så vi tydeligt får markeret, hvilke mærkningsordninger vores gulve har, og hvad det har af betydning for miljøet. Det er desuden vigtigt i og med, at vi i undersøgelsen kan se, at miljømærker er en af de ting, danskerne skeler mest til, når de skal træffe et bæredygtigt valg, lyder det fra Mogens Fisker.

Slut med overforbrug og nemme løsninger

Trendkonsulent Pernille Kirstine Møller, ejer af Curated og med en baggrund som trendforsker hos pej gruppen, anser også høje priser og manglende information som faktorer, der påvirker danskernes valg af bæredygtige byggematerialer. Hun spår dog, at de næste generationer vil stille meget højere krav, og så mener hun, der er brug for et opgør med bæredygtighed:

– I dag er det eksklusivt at finde materialer, som er bæredygtige, for de er ofte ikke til at komme i nærheden af rent prismæssigt, hvis de skal ligne konventionelle materialer, og de danske forbrugere kan ikke nødvendigvis gennemskue alle fordelene ved at vælge bæredygtigt. Ser vi på tøj, så ved vi godt, at vi ikke skal købe for meget nyt, men det er straks noget andet, når snakken falder på byggematerialer, for det er meget komplekst i den kontekst, forklarer Pernille Kirstine Møller.

– Tiden med overforbrug er blevet en magelig vane, hvor vi kollektivt er blevet enige om, at det er nemmere at udskifte frem for at bevare. Men de kommende generationer vil se det som en selvfølgelighed, at vi tænker i nye baner, der tager klimaet med i ligningen. Allerede nu er vi ved at gå tilbage til at reparere ting i stedet for at smide ud, og så får materialers holdbarhed en stor rolle igen, for det bliver vigtigt for producenterne at kunne dokumentere, at deres varer kan holde mange år frem, hvis de skal kunne kalde det bæredygtigt.

Svar fra undersøgelsen

Oplever du en eller flere følgende udfordringer i forbindelse med valg af bæredygtige materialer til din bolig? Mulighed for at vælge flere svar.

Høje priser på bæredygtige materialer 29,7 procent
Manglende viden om bæredygtige valgmuligheder 26,4 procent
Mærkningsordninger er forvirrende 14,5 procent
Begrænset udvalg af bæredygtige materialer på markedet 14,6 procent
Svært ved at finde information om produkters miljøpåvirkning 24,2 procent
Jeg oplever ingen udfordringer 8,3 procent
Jeg interesserer mig ikke for bæredygtighed, når jeg køber materialer til min bolig 18,5 procent
Ved ikke 19,8 procent
Kilde: Timberman Trends, ”Oplever du en eller flere følgende udfordringer i forbindelse med valg af bæredygtige materialer til din bolig?” Antal respondenter: 2.000

Hvad lægger du mest vægt på, når du vælger bæredygtigt? Mulighed for at vælge flere svar.

Lokal virksomhed 31,7 procent
CO2-udledning 21,5 procent
At produktet har et miljømærke 35,6 procent
At virksomheden bag tager socialt ansvar 13,3 procent
Selve materialet 49,7 procent
At materialet/produktet kan genbruges eller genanvendes 44,4 procent
Andet 2,1 procent
Ved ikke 7,3 procent
Kilde: Timberman Trends, ”Hvad lægger du mest vægt på, når du vælger bæredygtigt?” Antal respondenter: 1.120 (eksklusive respondenter, der har svaret, at de ikke lægger vægt på bæredygtighed)

I hvilken grad er du villig til at betale ekstra for bæredygtige byggematerialer og løsninger?

I meget høj grad 0,9 procent
I høj grad 5,8 procent
I nogen grad 39,2 procent
I mindre grad 29,1 procent
Slet ikke 19 procent
Ved ikke 6 procent
Kilde: Timberman Trends, ”I hvilken grad er du villig til at betale ekstra for bæredygtige byggematerialer og løsninger?” Antal respondenter: 2.000.