Nordfyns Kommune gennemførte i foråret 2023 et udbud af en 18.130 kvadratmeter stor grund på Skovvej 69B i Kristianslundområdet i Bogense til tæt-lav boliger.
Selmer Gruppen bød ind på grunden og blev med et dispositionsforslag udpeget som vindere i juni 2023.
Grunden blev opkøbt af Selmer Gruppen med henblik på at bygge 30 rækkehuse, og det jyske ejendomsfirma havde en forhåbning om, at planprocessen kunne sættes hurtigt i gang.
Man måtte dog acceptere, at planprocessen først kunne starte op i januar 2024 med forventelig vedtagelse af en ny lokalplan i efteråret 2024.
Læs også: Lokal udvikler vil bygge rækkehuse i Otterup
Ifølge et brev fra Selmer Gruppen til kommunen, opstod der dernæst en udfordring med arkæologiske undersøgelser, selvom det ifølge Selmer Gruppen tydeligt fremgik af udbudsmaterialet, “at Nordfyns Kommune havde fået udført forundersøgelser, og at Museum Odense havde frigivet området for arkæologi”.
Men det var ikke slut med prøvelserne for den jyske ejendomsudvikler. Ifølge Fyens.dk opstod der endnu et problem i foråret 2024, idet Nordfyns Kommune nu vurderede, at det ”solgte” grundstykke er beskyttet efter naturbeskyttelseslovens § 3.
Den 13. august sendte Nordfyns Kommune da også en varsling til Selmer Gruppen om et afslag til anmodningen om at opføre de 30 rækkehuse.
Området har frem til 2008 været dyrket som landbrugsjord, men siden da har det ikke været omlagt jævnligt. Det har derfor udviklet sig til natur af typen fersk eng, som altså er fredet i henhold til Naturbeskyttelsesloven.
Læs også: Gammelt rådhus i Bogense er sat til salg
Naturbeskyttelseslovens § 3 er en restriktiv paragraf, der kun i særlige tilfælde kan dispenseres fra, men formand for teknik- og miljøudvalget i Nordfyns Kommune, Anders Thingholm (K), fortæller til Fyens.dk, at det nu bliver undersøgt, om der kan laves en dispensation.
– Det her kan jo også ske på grunde, vi allerede har byggemodnet. Vi har jo i kommunen grunde, der har ligget hen i mange år uden at være blevet solgt, så resultatet kan være, at vi bliver nødt til at bruge nogle ekstra driftsmidler på at pløje dem, hvis der ikke tages en principiel beslutning. Det dur ikke, at vi bruger mange ressourcer på at byggemodne, og så står det bare og bliver til natur. Det hænger ikke sammen, siger Anders Thingholm til Fyens.dk.
Økonomiudvalget i Nordfyns Kommune skal behandle sagen den 18. september. Her lyder indstillingen fra administrationen, at “der gives afslag på dispensation for § 3, da arealet er en beskyttet eng”.
Administrationen henviser blandt andet til flere Miljø- og Fødevareklagenævnsafgørelser, der viser, at der ikke kan dispenseres fra § 3 med begrundelse i, at der er udarbejdet lokalplan.
Ifølge Miljø- og Fødevareklagenævn kan det forhold, at arealet er omfattet af en lokalplan, der udlægger det til boligbebyggelse, ikke tillægges vægt ved vurderingen af, om arealet opfylder betingelserne for at være beskyttet natur efter Naturbeskyttelseslovens § 3, oplyser kommunens administration.
Læs også: Kommune køber 19 hektar jord til nyt boligområde tæt på Odense
Der findes dog en afgørelse, hvor nævnet finder, at der kan dispenseres fra § 3. Men der er dog tale om et særligt tilfælde, hvor arealet havde meget ringe naturmæssig værdi, og hvor byggemodning havde været igangsat og dernæst var blevet sat på pause på grund af en konkurs, så arealet havde fået tid til at udvikle sig til natur, oplyses det.
I brevet fra Selmer Gruppen efterlades ikke nogen tvivl om, hvordan selskabets projektchef Martin Bertelsen forholder sig til sagen.
“Samlet set må vi blot konstatere, at det er et meget uskønt forløb Nordfyns Kommune har taget os igennem. En tidsplan for en byggeretsgivende lokalplan, arkæologi og vurdering af naturtilstand er nogle helt basale forhold, som nemt kunne have været håndteret og undersøgt, inden der blev gennemført et udbud. At indgive et seriøst købstilbud kræver fra vores side mange overvejelser og koster mange ressourcer, hvorfor det naturligvis er særdeles vigtigt, at vi kan stole på de oplysninger og salgsbetingelser, vi bliver givet”, skriver projektchefen til kommunen.
Det fremgår videre, at Selmer Gruppen fortsat forventer, at Nordfyns Kommune får udarbejdet en byggeretsgivende lokalplan for området, så projektet kan gennemføres.
Bekendtgørelse af lov om naturbeskyttelse
§ 3. Der må ikke foretages ændring i tilstanden af naturlige søer, hvis areal er på over 100 m2, eller af vandløb eller dele af vandløb, der af miljøministeren efter indstilling fra kommunalbestyrelsen er udpeget som beskyttede. Dette gælder dog ikke for sædvanlige vedligeholdelsesarbejder i vandløb.
Stk. 2. Der må ikke foretages ændringer i tilstanden af
1) heder,
2) moser og lignende,
3) strandenge og strandsumpe samt
4) ferske enge og biologiske overdrev,
når sådanne naturtyper enkeltvis, tilsammen eller i forbindelse med de søer, der er nævnt i stk. 1, er større end 2.500 m2 i sammenhængende areal.
Stk. 3. Der må heller ikke foretages ændring i tilstanden af moser og lignende, der er mindre end 2.500 m2, når de ligger i forbindelse med en sø eller et vandløb, der er omfattet af beskyttelsen i stk. 1.
Stk. 4. Miljøministeren kan fastsætte regler om gødskning på arealer, som er beskyttet efter stk. 2 og 3, herunder regler om mængden af gødning, der må tilføres disse arealer, og forbud mod gødskning.
Kilde: Retsinformation.