Økonomidirektør Flemming Michelsen, Colliers. Foto: PR.
Økonomidirektør Flemming Michelsen, Colliers. Foto: PR.

Hos Colliers investeringsafdeling i København har man efter et par udfordrende år oprustet, så holdet igen er fuldt besat med tre investeringsrådgivere og to projektkoordinatorer.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra erhvervsmæglerfirmaet.

– Det har være nogle stille år både i 2022 og 2023, men vi oplever at der er kommet hul på bylden igen, så vi har i 2024 sendt mange købsaftaler afsted, udtaler økonomidirektør Flemming Michelsen, der er midlertidig leder for afdelingen.

– De fleste investorer lader til at være enige om, at renten har toppet, at priserne har fundet deres leje og at der ikke er flere negative prisjusteringer på vej.

Nogle af de ejendomme, der blev ramt hårdest under rentestigningerne i 2022 og 2023, var ifølge Colliers ældre boligejendomme som normalt handles med de laveste afkastkrav.

Læs også: Markedsupdate: Svagt stigende aktivitet på ejendomsmarkedet

Disse ejendomme har oplevet en større prisjustering på grund af ringere mulighed for at opnå en høj belåningsgrad, og det stiller krav til investorernes egenfinansiering, lyder det fra erhvervsmæglerfirmaet.

Årsagen skal findes i reglerne om kritisk leje fra realkreditinstitutterne, hvor nettolejeindtægten skal kunne oppebære ydelsen på en 30-årig fastforrentet realkreditobligation og for en 20-årig (tættest på kurs 100) for så vidt angår erhvervsejendommene, oplyser Colliers.

Det har ifølge erhvervsmæglerfirmaet medført en klart større interesse, fordi investorerne nu også tror på, at markedet har nået toppen på renterne, og at der på sigt vel ske rentenedsættelser. Spørgsmålet er nu kun hvornår.

Læs også: Transaktionsvolumen på erhvervsejendomsmarkedet i 2023 blev halveret

Det fortæller Ditlev Juul, der er senior erhvervsmægler hos Colliers investeringsteam.

– Hvis man køber sig ind nu – vil dette umiddelbart medføre værdistigninger ved rentefald. En anden faktor er at i Københavnsområdet stadig er oplever mangel på udlejningsboliger, og vi forventer derfor også højere lejeniveauer på sigt.

Han understreger desuden, at uroen i samfundsøkonomien i landene tæt på Danmark, såsom Sverige, England og Tyskland har reduceret interessen fra de udenlandske investorer i Danmark. Derfor er aktiviteten for danske investorer ekstraordinært høj, da mange øjner muligheder for at gøre handler nu, inden de udenlandske investorer for alvor vender deres blikke mod ejendomsinvesteringer i Danmark igen.

Derudover er også kontorejendomme og boligejendomme med fri lejefastsættelse populære blandt investorerne, tilføjer Ditlev Juul.

Holdet i København består nu af følgende.

  • Ditlev Juul, Senior Certified Commercial Real Estate Advisor
  • Christian Leander, Certified Commercial Real Estate Advisor
  • Niels Fuglsang Hansen, Senior Commercial Real Estate Advisor
  • Karen Crone Nielsen, Manager, project coordination
  • Kasper Høiby Høgholt, Project Coordinator

Kilde: Colliers.