Joseph Alberti, Head of Research i EDC Erhverv Poul Erik Bech. Foto: PR.
Joseph Alberti, Head of Research i EDC Erhverv Poul Erik Bech. Foto: PR.

På jævnt dansk blev der i 2023 handlet ejendomme for væsentligt færre penge end i de foregående år.

Det kan læses ud af en pressemeddelelse fra EDC Erhverv Poul Erik Bech, der er gået sammen med CBRE, Colliers, Engel & Völkers, Newsec, Nordicals og Savills om samarbejdet Erhvervsmæglernes Branchedata.

Den såkaldte transaktionsvolumen landende på 45 milliarder kroner i 2023, hvilket er det laveste niveau siden 2014. Det er mere end en halvering i forhold til 2022 og også langt under rekordåret 2021, hvor der blev handlet erhvervsejendomme for knap 120 milliarder kroner, lyder det fra EDC Erhverv Poul Erik Bech.

De syv erhvervsmæglere oplyser, at handel med boligejendomme udgjorde 41 procent af handelsaktiviteten, mens industri- og logistikejendomme udgjorde 25 procent, kontorejendomme 16 procent, detailejendomme 13 procent og hotelejendomme 3 procent. De sidste 2 procent fordelte sig på andre ejendomssegmenter.

– Med så stort fald er der naturligvis nedgang i alle segmenter, men det er kun en mindre nedgang i industri- og logistik, som fortsætter fremmarchen som følge af følgevirkningerne fra covid-19 og forsyningskædeproblemer i markedet. Vi forventer, at der forsat vil være positive vinde for segmentet i fremtiden, udtaler Joseph Alberti, analysechef hos EDC Erhverv Poul Erik Bech.

– Samtidigt er det værd at bemærke, at hovedstadsområdet står for halvdelen af alle transaktionerne. Der er også sket en forskydning på de internationale transaktioner, som er gået fra at fylde 54 procent af markedet i 2022, som er det højeste registrerede til 33 procent i 2023. De internationale investorer har den laveste andel af markedet siden 2015, hvor de også fyldte en tredjedel af transaktionerne.

– Når det er sagt, er det også værd at nævne, at ud af de ti største samlede købere på det danske marked i 2023, er kun to danske aktører. Ser vi på de ti største samlede sælgere, er otte ud af ti virksomheder danske. Vi forventer, at de internationale handler fremover igen vil fylde mere end 50 procent af handlerne, når der igen for alvor kommer gang i markedet.

I alt blev der handlet boliger for 18,45 milliarder kroner, mens der blev handlet industri- og logistikejendomme for 11,25 milliarder kroner.

– Ser vi på fordelingen på kvartalsvis, så startede både bolig samt industri/logistik ud med høj volumen. I takt med det højere renteniveau i løbet af året er der sket et klart fald i volumen på alle segmenter undtagen industri/logistik, der har haft en fornuftig efterspørgsel hele året, udtaler Joseph Alberti.

Der blev i 2023 handlet kontorejendomme for 7,2 milliarder kroner og detailejendomme for 5,625 milliarder kroner, mens hotelejendomme skiftede hænder for i alt 1,35 milliarder kroner.

– Kontor har særligt været udsat for lavere volumen, i takt med at arbejdsgiverne har justeret deres kontorkapacitet og den generelle usikkerhed i markedet, men året sluttede med nogle store handler på kontor, og det er da også vores forventning, at der i fremtiden vil være en større kontorefterspørgsel. Historisk har fjerde kvartal altid båret den klart største volumen, men det var første kvartal, der havde den højeste volumen i 2023, slutter Joseph Alberti.