Glyngøre Havn udvides med outdoor-center. Visualisering: Jaja Architects.
Glyngøre Havn udvides med outdoor-center. Visualisering: Jaja Architects.

Glyngøre Havn står over for en udvidelse med blandt andet et nyt outdoor-center. En central del af projektet er en nyskabende ydermole, der med en række aktivitetsmuligheder vil udgøre en del af Glyngøre Maritime Center.

Molen består af fem knudepunkter for rekreative oplevelser på og ved vandet. Samtidig vil molen medvirke til at beskytte det nye havneområde fra Limfjorden, skriver Skive Kommunen i en pressemeddelelse.

Projektet har en samlet anlægssum på 35,6 millioner kroner. Finansieringen findes hos en række fonde og foreninger. Realdania, Spar Vest Fonden og Lokale og Anlægsfonden smider hver især 8 millioner kroner i indsamlingsbøssen, ligesom lokale virksomheder i Skive også bidrager.

– Skive Kommune er stolte af, at det store arbejde og den ihærdighed, som frivillige kræfter i Glyngøre sammen med kommunens folk har leveret, nu har ført til, at Skiveegnen snart kan byde velkommen til de første gæster. Centret vil give en række nye muligheder for borgere og foreningsliv i og omkring Glyngøre, ligesom det vil være en magnet for vandsportselskere udefra og på denne måde gøre det ekstra attraktivt at besøge Skiveegnen, udtaler Peder Christian Kirkegaard (V), borgmester i Skive Kommune, i meddelelsen.

Kommunen oplyser videre, at der nu arbejdes med projekteringen i en styregruppe, samtidig med at myndighedsbehandlingen færdiggøres.

Udbud af etableringsopgaven forventes at ske i sommeren 2023. Hvis alt går vel, stikkes spaden i fjorden inden udgangen af 2023, så hele anlægget kan indvies og tages i brug i foråret 2025, skriver Skive Kommune.

Den nye mole og de rekreative knudepunkter

Den nye ydermole bliver 250 meter lang med adgang til Limfjorden og vanddybder, der spænder fra 0 til 8 meter. Molen får fem knudepunkter, heraf placeres det ene på land:

Fjordhuset indeholder 204 kvadratmeter og giver mulighed for at deltage i rekreative aktiviteter, ligesom der er god plads til forsamlinger, omklædningsfaciliteter og grejopbevaring. Det udformes som en klynge af tre huse, bundet sammen af et stort tag. Huset byder på en 360 graders udsigt over Limfjorden, havnen, byen og det øvrige landskab.

Klippebadet ligger tættest på strand og land. Her vil der være minimal indflydelse fra den “hårde” natur, og det vil med sine små vanddybder og beskyttende stensætninger være et ideelt sted for læring og leg. Her kan familier trygt gå på opdagelse i det blå miljø mellem strand og ydermole.

Badepunktet udformes med forskellige rumligheder i og omkring hele huset. På begge sider af molen, nede ved vandspejlet og oppe i højden skabes både læ for vinden, udsigt og ophold i samspil med aktiviteter i vandet. Aktiviteter, som kan udfolde sig på den rolige side mod havnen og den vilde side mod Limfjorden – samt det kolde gys i fjorden og den varme oplevelse i sauna og vildmarksbad.

Kilde: Skive Kommune.