Her er vinderen af Årets Arne 2024

Årets Arne 2024 gik til Pihlmann for House 14a. Det skete til Arkitektforeningens Københavns nytårskur i The Plant på Amager. Reduction Roadmap modtog initiativprisen Lille Arne 2024 for at samle byggebranchen med en appel om, at dansk byggelovgivning skal afspejle klimavidenskaben, så vi kan overholde Paris-aftalen.

Pihlmann Architects vandt Årets Arne 2024 for villaen House 14a i Helleup. Foto: Arkitektforeningen.
Pihlmann Architects vandt Årets Arne 2024 for villaen House 14a i Helleup. Foto: Arkitektforeningen.

De fem værker, som i år var nomineret til Årets Arne, havde det til fælles, at de alle er frontløbere for en ny bevægelse. Men det var Pihlmann, der løb med prisen for transformationen af en rød murstensvilla i Hellerup. Det skriver Arkitektforeningen i en pressemeddelelse.

Juryen roste projektet for et godt samarbejde og forbilledlig brug af eksisterende materialer:

”House 14a er et gesamtkunstwerk, som er skabt af et særligt samarbejde mellem bygherre, håndværkere og arkitekten. Prisen går derfor til dem alle sammen. Vi håber, at projektet vil inspirere flere til at transformere i stedet for at rive ned og bygge nyt. Samtidig er transformationen et udtryk for en ny æstetik og et nyt syn på vores materialer,” lød det blandt andet i motivationen.

Ifølge Arkitektforeningen var både juryen og gæstekritikerne imponerede over kvaliteten i de fem projekter. Men der blive samtidig løftet en pegefinger.

Med hæderen følger nemlig også en forpligtigelse for både de nominerede, for Arkitektforeningen og for den enkelte arkitekt, mente juryen:

”For med en ny måde at være arkitekt på – med bevidsthed om brugen af klodens ressourcer og samarbejde mellem byggeriets aktører – kommer en ny æstetik, som vi alle skal tage ved lære af. Og den viden skal skaleres og deles.”

I sin takketale beskrev partner i Pihlmann, Søren Pihlmann, projektet som værende “født i en samtale” med bygherre Marianne Krogh, som han roser for sin kompromisløshed.

– Vi har lavet få tegninger forud for projektet. Til gengæld har vi haft lange dialoger om stedet og truffet de fleste beslutninger on-site. Rollerne som bygherre og arkitekt har været flydende. Hvem bestemmer, og hvem tegner? Det blev til et symbiotisk samarbejde, og den metode er jeg meget stolt af at blive hædret for, siger Søren Pihlmann.

Lille Arne går til forkæmper for bæredygtigt byggeri

Initiativprisen Lille Arne gik til et projekt, som står midt i kampen for det bæredygtige byggeri.

Med en appel om at dansk byggelovgivning skal afspejle klimavidenskaben, så vi kan overholde Paris-aftalen, har Reduction Roadmap samlet opbakning fra flere end 500 virksomheder og organisationer, som kan påvirke beslutningstagerne i forhandlingerne om Bygningsreglementet 2025.

I motivationen lyder det:

”Reduction Roadmap er ikke kun et projekt, men en bevægelse, der inspirerer og mobiliserer hele byggebranchen til at skabe en bæredygtig fremtid for dansk byggeri. Vi håber, at prisen vil bidrage til at sætte fokus på det vigtige arbejde for bæredygtigt byggeri og inspirere andre til at følge deres eksempel.”

Partner i Effekt, Sinus Lynge, takkede i sin tale aktørerne bag roadmap’et, og gav det samtidig videre til branchen.

– Det har altid været målet, at roadmap’et skulle udvikle sig til en bevægelse og samle byggebranchen om reduktionsmål for udledningen af CO2. Samtidig er det enormt overvældende, at det rent faktisk er lykkedes at samle så mange aktører i hele værdikæden. Det er et tydeligt og virkelig positivt tegn på, at branchen er klar til forandring til fordel for klimaet og Paris-aftalen, udtaler han.

Fakta om Reduction Roadmap

Roadmappet er udviklet af Artelia, Effekt og Cebra i et tværfagligt partnerskab. Data er valideret af Build, Aalborg Universitet, Aarhus Universitet, DTU og Syddansk Universitet, og projektet er finansieret af Realdania og Villum Fonden.

Fakta om Årets Arne

Årets Arne er siden stiftelsen i 2007 årligt blevet uddelt af Arkitektforeningen København og gives til opførte værker, der har løftet arkitekturen i hovedstadsområdet i det forgange år.

Prisen er opkaldt efter den danske arkitekt Arne Jacobsen (1902- 1971), som blandt andet står bag værker som Nationalbanken og Rødovre Rådhus.

Kilde: Arkitektforeningen.