Konkurser æder af overskuddet hos Taasinge Elementer

Taasinge Elementer får et lille millionoverskud i 2022, som bød på udfordringer på grund af kunders konkurser. Ordrebogen giver optimisme frem mod 2023.

Markant nedgang i byggeaktiviteten satte også sit præg på udviklingen hos Taasinge
Elementer i 2022. Det skriver virksomheden i en pressemeddelelse.

I årets anden halvdel gik flere kunder konkurs, hvilket gik ud over kapacitetsudnyttelsen på fabrikkerne. Trods et stærkt første halvår måtte virksomheden derfor tage til takke med et samlet overskud for året på godt 1 million kroner før skat mod et resultat før skat på 3,1 millioner kroner i 2021.

Virksomheden forventer fortsatte udfordringer for nybyggeriet i 2023, og derfor har den nytiltrådte, administrerende direktør Torben Birch rettet fokus mod at styrke Taasinge Elementer på de indre linjer. I efteråret 2022 lukkede fabrikken i Hampen, hvilket allerede har reduceret omkostningerne.

– På den korte bane handler det om, at vi skal blive skarpere i vores processer, så vi undgår flaskehalse og bliver hurtigere til at omstille os. Projekter kan komme i bundter, eller de kan blive rykket, og det skal vi være klar til at håndtere. Mit fokus er at sikre, at vi altid har ressourcer og kompetencer til at løse alle opgaver rettidigt. Det er i høj grad et spørgsmål om at bruge data rigtigt og blive endnu bedre til at standardisere vores løsninger, udtaler Torben Birch.

Hvordan 2023 udvikler sig er på nuværende tidspunkt behæftet med en vis usikkerhed. Prognoserne indikerer nedgang på projektmarkedet, men Torben Birch hæfter sig ved, at ordrebogen for andet halvår 2023 er stærk.

Taasinge Elementer skal blandt andet i gang med at producere 8.000 kvadratmeter tagelementer for C.C. Contractor til Håndværkskollegiet i Herning og 5.000 kvadratmeter dækelementer til Velux nye LKR Innovation House, hvor et tidligere trælager i Østbirk ombygges til innovationscenter.

Lige nu er Taasinge Elementer i gang med at producere elementer til to store træbyggerier i Odense; Bygningsstyrelsens nye kontorhus, Woodhub, og det nye fælles domicil for robotvirksomhederne MiR og Universal Robots. Alene til Woodhub-projektet, der opføres af NCC, skal der leveres omkring 1.000 tag- og facadeelementer med i alt 15.000 kvadratmeter.

Automatisering er allerede en gevinst

Alexander Laning, der er Head of Business Optimization hos Taasinge Elementer. Foto: PR.
Alexander Laning, der er Head of Business Optimization hos Taasinge Elementer. Foto: PR.

En af de markante poster i Taasinge Elementers 2022-regnskab er investeringer i automation.

I februar i år rundede virksomheden en markant milepæl, da et splinternyt robotanlæg til isolering af elementer samt tilskæring og fastgørelse af plader blev sat i drift på fabrikken på Tåsinge.

I samarbejde med robotten kan fem medarbejdere producere lige så meget som ni medarbejdere ved manuel produktion. I samarbejde med Teknologisk Institut og We Build Denmark er virksomheden også i gang med at undersøge, om den nye robot kan overtage dele af kvalitetskontrollen. Det vil frigive endnu flere medarbejdertimer til andre opgaver.

– Det er alt sammen et spørgsmål om at gøre tingene bedre og smartere, så vi på længere sigt styrker vores konkurrenceevne. Vi er allerede i fuld gang med at se på, hvordan vi kan automatisere andre ressourcetunge arbejdsopgaver – både her på Tåsinge og i vores øvrige
produktioner i Nordjylland og Letland, udtaler Alexander Laning, der er Head of Business Optimization hos Taasinge Elementer.

Det nye robotanlæg er leveret af Robot At Work (RAW) i Odense. Løsningen består af to separate robotsystemer, der kan arbejde samtidigt på flere elementer, hvilket sikrer en høj effektivitet. Den ene robot er integreret med en Senco hæftemaskine og en Dewalt sporsav, mens den anden er integreret med en isoleringsblæser fra Isocell. Anlægget er installeret på et cirka 30 meter langt skinnesystem og kan dermed nemt udbygges med flere produktionsprocesser i fremtiden.

Om Taasinge Elementer

Taasinge Elementer er etableret i 1971 og er Danmarks ældste og største producent af præfabrikerede tag- og facadeelementer i træ. Virksomheden har to fabrikker i Danmark – på Tåsinge og i Sindal – samt en fabrik i Letland. De tre fabrikker producerer tilsammen cirka 300.000 kvadratmeter træelementer årligt til alle former for nybyggeri samt energirenovering. Produktsortimentet omfatter træbaserede løsninger til facade, tag, vægge og dæk.

Taasinge Elementer har eget montagefirma (TE Montage) og ejer desuden virksomhederne Annebergs Limtræ (Danmark), RVT (Norge) og LV Elements (Letland). Taasinge Elementer har siden 2017 været en del af den børsnoterede koncern, Nordic Waterproofing, som også ejer blandt andet Phønix Tag og Hetag i Danmark.

Kilde: Taasinge Elementer.