
Arbejdet skrider godt fremad på renoveringen af Sønderpark, lyder det i en pressemeddelelse fra NCC, som for 320 millioner kroner skal renovere de otte boligblokke med 400 boliger fra begyndelsen af 1970’erne for Ringsted Almene Boligselskab og DAB.
Alle blokke skal frem mod oktober 2027 have nye murstensfacader med ekstra isolering samt helt ny tagkonstruktion og renoverede altaner. Der vil også blive udskiftet vinduer og døre.
Arbejdet er planlagt sådan, at den første blok fungerer som prøveblok, hvor forskellige løsninger afprøves, skriver NCC.
Læs også: Plan for ny bydel med 700 boliger er godkendt
– Vi er omkring 50 procent gennem den udvendige renovering af den første blok; vi har nedtaget den gamle stålfacade med isolering, som blev monteret i 90’erne. Den helt gamle facade, som er sandwichelementer med isolering i, bliver bevaret, så den oprindelige isolering som bygningen blev født med, er stadigvæk intakt. Der vil senere blive opført en ny muret facade uden på den helt oprindelige facade fra 70 erne, udtaler Boris Jensen der er projektleder i NCC’s renoveringsenhed i Øst under Building Nordics.
– Taget er fjernet, og vi har gennemført asbestsanering. Der er et fint samarbejde på sagen, og det gælder også vores nedriver, som har været en god medspiller i forhold til at leve op til den nye asbestbekendtgørelse, som jo er kommet efter tildelingen af sagen.
Helt aktuelt arbejdes der på fire af de otte blokke i forskellige led af renoveringen. Mens den udvendige del af arbejdet er godt i gang på den første blok, handler arbejdet på den fjerde blok om jord-, beton- og kloakarbejde samt ny fundamentsbjælke og sokkel, som skal bære den fremtidige murstensfacade. Siden skal der også lægges nyt tag.
Planlægning og nytænkning på pladsen
Byggeholdet er meget opmærksomme på at planlægge arbejdet hensigtsmæssigt, og det har blandt andet ført til, at de har valgt at bruge traverskraner til arbejdet oppe på taget.
– Vi har læst om et forsøg med traverskraner, som vi har ladet os inspirere af. Der er flere fordele ved den, fortæller Boris Jensen.
– Den giver et rigtig godt flow i produktionen og er med til at forbedre arbejdsmiljøet, fordi håndværkerne ikke skal slæbe så meget. Og den kører under overdækningen, så vi er sikret mod vejrliget. Det sætter vores bygherre stor pris på.
I første omgang har nedriveren fået glæde af kranen, men den kommer også tømrerne til gode, når de skal arbejde med stål, spær og tagplader. Kranen har en begrænsning på 800 kilo, men det kan man planlægge sig ude af ved for eksempel at få tagplader leveret i halve paller.
– I stedet for at starte op med en stor håndværkerby, så sætter vi kun de skure op, vi har brug for nu og her. Når vi begynder på en ny blok, kan vi måske nøjes med en toiletvogn til at begynde med, siger Boris Jensen.
Læs også: Ejendomsudvikler vil erstatte betonblok i Ringsted med boligbyggeri
– Vi prøver at holde os omkring de blokke, vi arbejder på, for så sikrer vi både, at håndværkerne er tæt på deres arbejdsplads, og at vi ikke fylder mere i området, end vi behøver.
I begyndelsen af april går holdet i gang med det indvendige arbejde på den første blok, hvor processen vil være den samme med at gennemføre prøver til godkendelse og fastlægge procedurer for arbejdet. Beboerne vil få nye badeværelser, vand- og afløbsinstallationer vil blive udskiftet, og der vil blive etableret nye ventilationsanlæg, hvor lejlighederne før kun havde udsugning.
Også udearealerne er en del af projektet; der vil blive etableret nye terasser og beplantning.
Wissenberg er totalrådgiver på sagen, og Arkitema er arkitekt, mens Titan står for nedrivningsarbejdet.