NCC bygger en ny svømmehal i Vrå for Idrætscenter Vendsyssel. Foto: Johny Kristensen, Creativum.
NCC bygger en ny svømmehal i Vrå for Idrætscenter Vendsyssel. Foto: Johny Kristensen, Creativum.
AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

For 120 millioner kroner opfører NCC i Vrå en ny svømmehal på 2.400 kvadratmeter for Idrætscenter Vendsyssel.

Byggeriet af det nye svømmecenter i Vrå et kommet godt fra start, fortæller Hans Mathiasen og Klaus Lindgren Johansen, der begge er senior produktionschefer i NCC Building Nordics byggeenhed i Nordjylland, i en pressemeddelelse.

Første spadestik blev taget i begyndelsen af april, og kort efter blev spaden sat i jorden. Senest er der arbejdet på udgravningen af kælderen, som skal graves tre og en halv meter i dybden. Efter udgravningen af kælder og udlægning af renselag til bundpladen, begynder betonstøbningen.

– Jeg er rigtig glad for, vi er kommet godt i gang – vi har haft en god proces gennem projekteringsperioden og samarbejdet med NCC fungerer rigtig godt, siger centerdirektør Alex Rasmussen fra Idrætscenter Vendsyssel.

Støbningen af bundpladen er i sig selv en stor begivenhed. Det er en milepæl, fordi det er, når bundpladen er støbt, at byggeriet for alvor begynder at tage fart; og råhuset begynder at rejse sig over jorden.

Bundpladen er 2.550 kvadratmeter, og der skal bruges 1150 kubikmeter beton. Det tager omkring 20 timer at støbe en bundplade af den størrelse.

Det er helt afgørende, at der ikke opstår huller i betonleverancen i løbet af dagen. Der må jo ikke være støbeskel i bundpladen; den skal være stærk og vandtæt.

– Vi er forberedt på alt det, der ville kunne stoppe processen, fortæller Klaus Lindgren Johansen.

– Derfor leveres betonen fra to værker, så man kan støbe videre, selvom der skulle ske noget uforudset på den ene. Der er også to pumper klar til støbeopgaven, selvom der kun skal bruges én. Hvis der skulle ske noget med pumpen, er den anden klar som reserve.

To sjak af otte-ni mand deles om opgaven. Nogle lægger betonen ud, nogle laver overflade, andre afslutter omkring opstik af armering og tjekker kanter. Det første støbehold møder på arbejde, så de er klar til at begynde arbejdet ved femtiden om morgenen, når den første betonbil kører ind på pladsen, og så kommer betonbilerne med omkring fem minutters interval. Der skal leveres cirka 130 læs beton i løbet af dagen.

I løbet af eftermiddagen møder det andet støbehold ind, og de arbejder så, til bundpladen er færdigstøbt omkring midnatstid. Dagen igennem er der tag-selv-bord i skurbyens møderum, så kollegerne kan skiftes til at forlade støbningen for hurtigt at spise og komme tilbage på arbejdet.

– Det er en stor dag og en vigtig milepæl i byggeriet, siger Hans Mathiasen.

– Der er vand i jorden her, og vi arbejder i ler. Når bundpladen er støbt, så har vi sikret hele fundamentet og fået en god start.

Et svømmehalsbyggeri kræver stort fokus på produktionen og grundig kontrol af arbejdet, for når man opfører et svømmebassin skal resultatet have nogle helt præcise mål. Hvis man ikke er helt nøjagtig, når man støber, kommer målene ikke til at passe.

– Vi anvender udelukkende hele fliser til bassinet. Ikke en eneste bliver skåret. Der findes flisemoduler, der er skabt til formålet, fortæller Hans Mathiasen.

– Det kræver præcision på millimeter at få regnestykket med fliser og fuger til at gå op, så der er ikke plads til fejl.

Der er mindre tolerancer end ved andre betonbyggerier, og samtidig er det en opgave, der kræver meget høj finish. Betonen skal sandblæses, når den er tør, og derfor er det vigtigt, at man arbejder med den rigtige beton.

– Vi laver selv forme af træ til bassinerne, for der findes ikke nogen færdige systemer, fortæller Klaus Lindgren Johansen.

Svømmecentret er tegnet af Arkitektfirmaet Kjaer & Richter. Ingeniørrådgiver på projektet er Brix & Kamp. NCC har tidligere opført svømmehallen i Gigantium i Aalborg, der ligeledes er tegnet af Kjaer & Richter.

Arbejdet begyndte i marts 2024, og svømmecentret forventes at stå klar til brug i foråret 2026.