Ny klagenævnspraksis forsinker lokalplan for økolandsby i Herfølge

Filmproducenten Peter Aalbæk og byplanlægger Lise Palm er initiativtager til byudviklingsprojektet i Herfølge.

AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Med igangsættelsen af en lokalplan tog politikerne i Køge Kommune i februar 2024 det første skridt hen mod udviklingen af en ny økolandsby på det 50 hektar store areal, som ægteparret filmproducenten Peter Aalbæk og byplanlægger Lise Palm for nogle år siden opkøbte.

Det trækker dog lidt ud med at få lokalplanen for Herfølge Bjergby på plads på grund af en ny klagenævnspraksis på vandområdet.

Nu stilles der markant højere krav til dokumentationen for, hvordan nye lokalplanområder påvirker nærliggende vandløb.

Læs også: Peter Aalbæk bag økolandsby ved Herfølge

Det fremgår af et notat fra kommunens forvaltning, som henviser til en sag fra Silkeborg, hvor en rammelokalplan af samme årsag blev ophævet af Planklagenævnet.

“I afgørelsen bemærker Planklagenævnet i øvrigt, at der er en lav tærskel for, hvornår en myndighed har tilsidesat sin forpligtelse til at forebygge forringelser af et vandområde”, lyder det i notatet.

De tre kvarterer LilleSyd, Frøgrunden og Skovkvarteret leder vandet til Præstebækken, der fortsætter til Tangmosebækken, mens Bjerggårdskvarteret forventes at at skulle aflede vand til Holmebækken og videre til Vedkølle Å.

I øjeblikket arbejder rådgivere fra WSP på en robusthedsanalyse af Tangmosebækken, som skal klarlægge de kemiske og biologiske tilstande. Deres første udkast forventes at være klar i slutningen af oktober, hvorefter politikerne kan begynde at se på sagen.

På baggrund af analysen fra WSP skal politikerne tage stilling til omfanget af en egentlig vandhåndteringsstrategi og en tidsplan for strategien.

Læs også: Nyt friplejehjem skal bygges i Køge Nord

Kommunens forvaltningen vurderer, at en realistisk tidsplan for strategien skal være på plads, før vi det kan vurderes, hvordan den påvirker lokalplanen. Indtil da må kommuneplantillæg, spildevandstillæg og miljøvurdering vente på WSP’s analyser.

Derudover skal en tilsvarende undersøgelse foretages for Holmebækken, men dette arbejde kan først begynde, når resultaterne fra Tangmosebækken er på plads.

Erstatningsbyggeri for Agerbækhuse

Køge Kommune har samtidig sikret sig et historisk stort lånetilsagn på 170 millioner kroner fra staten til opførelsen af et nyt erstatningsbyggeri for Agerbækhuse, som skal stå færdigt inden udgangen af 2026.

Her er Frøgrunden er udpeget som den ideelle placering. For at udnytte grunden optimalt planlægges byggeriet i to-tre etager og placeres tæt på stationen, hvilket er i tråd med den overordnede helhedsplan for Herfølge Bjergby.

Lokalplanen kan blive udvidet til at omfatte området på Frøgrunden, hvor byggeriet skal opføres. Ligesom andre dele af projektet, afhænger også dette af vandafledningen til Tangmosebækken.

Spejdergrund midt i lokalplanområdet

Herfølgespejderne, som holder til på en lejet grund ved Påskebjerg, spiller også en rolle i den fremtidige udvikling.

Lokalplanen arbejder med at definere fremtidige anvendelser af arealerne i Herfølge Bjergby, herunder både boligområder og fælles friarealer.

Læs også: Herfølge Bjergby får helhedsplan: 1.200 boliger på vej

Fælleden skal være et samlingspunkt for fællesskabet, hvor der er plads til en friskole, daginstitutioner – og selvfølgelig spejderne.

Spejdergrunden ligger centralt i området, og ifølge Køge Kommunes forvaltning vil det være en fordel for hele projektet at minimere antallet af grundejere i lokalplanområdet.

Forvaltningen vil derfor tage initiativ til at indlede forhandlinger om køb af spejdernes grund.