Filmproducent og økologisk landmand, Peter
Filmproducent og økologisk landmand, Peter "Ålen" Aalbæk Jensen. Foto: Familielandbruget Vestjylland.

Han er mest kendt som filmproducenten fra Zentropa, og samarbejdet med Lars von Trier, men Peter “Ålen” Aalbæk Jensen er også økologisk bondemand, med opdræt af et beskedent antal økologiske slagtegrise, som han afsætter lokalt. For nylig var han af Familielandbruget VestJylland inviteret til at fortælle om den økolandsby, han er ved at stable på benene på de godt 50 hektar, han har opkøbt udenfor Herfølge. Her vil han opbygge en økologisk, bæredygtig landsby med en samfundsopbygning, der er inspireret af de danske andels- og arbejderbevægelser, skriver Familielandbruget i en pressemeddelelse.

– Jeg ejer jorden, men alle er sådan set velkomne til at flytte ind, hvis de bygger deres eget hus. Vi har som udgangspunkt ingen regler på området, men man skal selvfølgelig opføre sig ordentligt, sagde han og understregede, at den lille landsby ikke ønsker at melde sig ud af det danske samfund, men blot vil have lov at gøre tingene på deres egen måde, fortalte Peter Aalbæk Jensen ifølge meddelelsen.

Fundamentet bag projektet er bæredygtighed, og derfor stilles der krav til byggerierne på området.

– De materialer, man bruger til sit hus, må ikke hentes længere væk, end hvad der kan lade sig gøre på en dagstur med en hestevogn. Og byggeriet skal stå færdigt efter 48 måneder. Vi giver ikke have sådan nogle halvfærdige evighedsprojekter, sagde han.

Det var Lone Andersen, der er formand i Familielandbruget Vestjylland samt viceformand i Landbrug & Fødevarer, der havde inviteret Peter Aalbæk, som også kunne berette, at økolandsbyen skal have både plejehjem og skole.