Region Sjælland lancerer en ny strategi, der skal gøre både nye og eksisterende bygninger mere klimavenlige og langtidsholdbare.
Det skriver regionen i en pressemeddelelse.
– Med vores bæredygtighedsstrategi gør vi det klart, at vi vil tænke det grønne ind fra allerførste streg på tegnebrættet, udtaler Bruno Jerup (EL), formand for Udvalget for grøn omstilling, bæredygtighed og miljø i Region Sjælland
– Det handler om at tage ansvar, så vores bygninger bliver mere klimavenlige og langtidsholdbare. Og det gælder både i vores nye byggerier, og dem vi allerede har, siger .
Strategien indeholder ni principper, som sikrer fokus på lavemissionsmaterialer, solceller, regnvandshåndtering og genbrug af byggematerialer. Alle større projekter skal desuden gennemgå en livscyklusvurdering (LCA), der dokumenterer og reducerer klimaaftrykket.
– Vi har brug for gode bygninger, for det er dér, vi arbejder og udfører vores kerneopgave. Men de kan blive meget mere klimavenlige – både i den daglige drift og når vi bygger nye. Det er et område der rykker sig voldsomt hurtigt i disse år, siger Jesper Lambert Nielsen, enhedschef for Grøn omstilling og Partnerskaber i Region Sjælland.
De første projekter er i gang, blandt andet en ny sundhedsklinik og renoveringer af sygehusbygninger med fokus på energieffektivitet og genbrug.
– Vi skal omsætte strategiens ambitioner til konkret handling. Det betyder, at vi arbejder tæt sammen med både rådgivere og entreprenører for at sikre, at bæredygtighed bliver tænkt ind i alle byggeriets faser. Det handler ikke kun om materialevalg, men også om smartere byggeri, optimeret arealanvendelse og længere holdbarhed, siger Esben Wong, Byggechef, Koncern Byg i Region Sjælland.
Strategien er en del af Region Sjællands samlede klimaindsats, som skal halvere CO2-udledningen inden 2035.