Sommerland Sjælland fik i 2022 udarbejdet en helhedsplan for hele Tinghuleområdet i mellem Højby og Nr. Asmindrup i Odsherred.
På baggrund af planen godkendte politikerne Vækst- og Udviklingsudvalget i oktober 2022 en anmodning om lokalplan for Sommerland Sjælland og en omkringliggende feriepark og hytteby.
Siden er Nordicland blevet etableret af indehaver af Sommerland Sjælland, Kåre Dyvekær, og erhvervsmanden Lars Nybjerg. Med projektet Nordicland samles ønskerne fra de to ejere i området i to store projekter, der samlet vil udgøre en ny feriepark.
Nordicland har ansøgt om at få udarbejdet en rammelokalplan for projektområdet, og den 26. november besluttede politikerne i byrådet i Odsherred Kommune at sende rammelokalplanen i offentlig høring.
– Det er endnu et projekt for nogen, der ønske at udvikle her i vores kommune og skabe noget nyt. Jeg synes, at det er et godt projekt, og nu er vi så langt, at vi også er klar til at sende det i fire ugers høring, sagde borgmester i Odsherred Kommune, Karina Vincentz fra Nyt Odsherred, på byrådsmødet.
Samlet omfatter projektet 300 feriehytter eller ferielejligheder, et hotel med omkring 90 værelser, en eventhal med plads til 1.100 stående eller 700 siddende gæster samt stier og veje i området.
Rammelokalplanen er ikke byggeretsgivende. Der skal derfor efterfølgende udarbejdes byggeretsgivende lokalplaner, inden der kan opføres nybyggeri i området.
– Denne rammelokalplan giver jo ikke ret til at bygge noget som helst. Men den giver ret til at gå ud og sige, “vi har fået defineret et område, hvor vi må lave noget udvikling”. Det kan altså også have en værdi, når man skal ud og finde investorer, sagde formand for Vækst- og Udviklingsudvalget, Mathias Mousten Hansen (V), på byrådsmødet.
Han hæftede sig desuden ved, at initiativet til ferieparken er taget af lokale udviklere.
– Og der er vi jo sikre på, at det ikke er nogen, der kommer for lige at spinde hurtigt guld på det. Og det synes jeg godt nogen gange lige, at man må have med i sine overvejelser om, hvem det egentligt er. Vi har jo set andre sager, hvor man kan sige, at personkredsen skulle vi måske have interesseret os lidt mere for, understregede Mathias Mousten Hansen.
Medlem af Vækst- og Udviklingsudvalget, Martin Lynggaard (S), stillede sig op i køen af politikere, der ville give projektet rosende ord med på vejen.
– Som socialdemokrat ved jeg jo godt, at der skal nogle penge i kassen, og det kommer der jo, når man laver sådan nogle projekter. Der kommer arbejdspladser, der kommer vækst, og det er jo med til at finansiere den velfærd, som vi kærer os så meget om her i Socialdemokratiet, lød det fra Martin Lynggaard, som dog påpegede, at der skal kigges nærmere på trafikforholdene på de omgivende veje, hvor der især er fokus på et par vejkryds.
Det samme påpegede Julie Larsen Jacobsen (DF), som ellers også bifaldt projektet.
– Dette projekt kan man vist kun sige “wow” til, lød det fra Julie Larsen Jacobsen.
– Det er altså vores natur, der kan bruges på en rigtig lækker og dejlig måde her. Så jeg synes, at dette er et virkeligt dejligt projekt, som tilgodeser alle de ting, som mange forbinder med Odsherred, sagde hun.
– Og så er det totalt ambitiøst, lød det videre fra Julie Larsen Jacobsen.
Det sidste var næstformand for Vækst- og Udviklingsudvalget, Mikkel Henriksen fra Nyt Odsherred, dog ikke helt enig i. Han påpegede, at der alene på Sjælland er tre-fire lignende projekter i støbeskeen, som alle er markant større.
– Jeg kunne sådan set godt drømme endnu vildere. Jeg synes, det har den rigtige placering omkring sommerlandet, som er en oplevelsesøkonomi i Odsherred i forvejen. Jeg tror vi undervurderer “big time” den effekt, som Femern-forbindelsen kommer til at få på Sjælland, lød det fra Mikkel Henriksen, der dog understregede, at han ser frem til, at der bliver arbejdet videre med projektet.
De to projektudviklere løftede allerede sløret for projektet på et informationsmøde i Teatercafeen i Nykøbing i begyndelsen af året. Forventningen er, at udviklingen vil løbe op i omkring 520 millioner kroner.
De to projekter i Nordicland
Under navnet Nordic Farmland skal Kåre Dyvekær i samarbejde med Birkendorf Arkitekter stå for udviklingen af en hytteby med omkring 120 ferieboliger, et hotel og lejligheder samt en eventbygning.
Hotellet udformes som en hovedgård og eventbygningen som en ladebygning. Endeligt etableres ferieboliger i længehuse og “små landsbyer”. Det skal etableres på en grund, der strækker sig over 6,25 hektar på den ene side af Tinghulevej.
På Lars Nybjergs grund, der strækker sig over 5,3 hektar på den anden side af Tinghulevej, skal der bygges 196 ferieboliger på mellem 22 og 48 kvadratmeter. Inspirationen til ferieboligerne kommer fra den 800 år gamle Japanske tradition, Shou Sugi Ban.
Projektet er blevet præsenteret under navnet Forestland. Al byggeriet tænkes placeret på skruefundamenter, der består af 75 procent genbrugsstål og er produceret på fabrik, der kører 100 procent på solcelleenergi, lyder det fra udvikleren, som har allieret sig med Nova Tegra International.