Et nyt boligområde med navnet Hulemarken er kommet et stort skridt nærmere. Den nye bydel skal udvikles på et næsten ubebygget areal mellem Køgevej og jernbanen i den østlige del af Ringsted.
Området strækker sig et areal på 302.000 kvadratmeter, der er fordelt på tre matrikler. Ringsted Kommune ejer områdets største matrikel på 196.800 kvadratmeter. Kommunens areal vil i den kommende tid blive solgt i mindre delområder.
De to øvrige matrikler i området på henholdsvis 46.300 kvadratmeter og 58.900 kvadratmeter blev i 2020 købt af to forskellige selskaber for henholdsvis 15 millioner kroner og 18,25 millioner kroner. De to selskaber ejes begge af trioen Ulrik Thalbitzer-Foldskov, Kenneth Jensen og Kim Holm.
Læs også: Velkomn bygger 190 rækkehuse i Ringsted
– Administrationen vurderer, at planen vil muliggøre en ny grøn og bæredygtig bydel, sagde formand for Plan- og Boligudvalget, Lasse Tobias Mølholt (V), på byrådsmødet, hvor politikerne vedtog lokalplanen for den nye bydel endeligt.
Lokalplanen giver mulighed for etablering af en 1.200 kvadratmeter stor dagligvarebutik, en institution samt op til 700 boliger af forskellige boligtyper som rækkehuse, byhuse, seniorboliger og lejligheder i etagebyggeri.
Andreas Karlsen (K), 2. viceborgmester og medlem af Plan- og Byudvalget, påpegede, at der sandsynligvis er tale om det eneste store nye boligområde, der bliver vedtaget af politikerne i denne byrådsperiode.
Samtidig slog han fast, at der både skal byggemodnes og flyttes noget jord, så der kan etableres en støjvold, før det kommende boligbyggeri for alvor kan sættes i gang.
– Jeg tror, vi er henne i 2027/28, før der er noget, der ligner nogle byggeplaner, sagde Andreas Karlsen, og udtrykte håb om, at der vil blive bygget seniorvenlige boliger i den kommende bydel.
Læs også: Ejendomsudvikler vil erstatte betonblok i Ringsted med boligbyggeri
I henhold til lokalplanen skal der både bygges lejligheder i etagebebyggelse i to-fire etager samt rækkehuse og byhuse i 1,5-2,5 etager. De kommende byggerier udformes med “Ringsteds klassiske sadeltagsmotiv”.
Der vil blive bygget tættest, højest og med den mest urbane struktur i den nordlige del af området ud mod Køgevej, hvor bebyggelserne opføres i noget, der minder om en karréstruktur med næsten aflukkede gårdrum. En stamvej, der løber parallelt med Køgevej, brydes af to mindre pladser, hvor der kan etableres caféer og eventuelt et bydelshus.
Mod syd og det åbne landskab åbnes bebyggelsen mere op, og der skal ligeledes bygges lavere. Mellem bebyggelserne etableres grønne kiler med en blanding af græsser og urter, samt træer, busketter og læhegn.
Mod Køgevej vil det meste af bebyggelsen vil blive opført i to-tre etager. Ifølge kommunens forvaltning er der behov for støjafskærmning mod Køgevej, og her placeres og anvendes etagebebyggelsen strategisk i forhold til støjhåndteringen. Derudover skal støjafskærmning og regnvandshåndtering indgå i områdets friarealer.
Læs også: Disse danske byer er vokset mest siden 2014
Mod Køgevej skal der desuden plantes vejtræer, mens ankomst- og stamvejen, samt boligvejene skal have et urbant udtryk. Her vil der blandt andet blive plantet bøge-, kirsebær-, rønnebær- og egetræer.
Blandt det kommende nybyggeri ligger i øvrigt enkelte bygninger, som efter planen blive bevaret. Det gælder blandt andet det trelængede gårdanlæg, Ludwiglund, hvor hovedhuset er udpeget som bevaringsværdigt.
Ifølge de nyeste tal fra Danmarks Statistik har Ringsted Kommune godt 36.300 indbyggere. Kommunen er gennem de seneste ti år vokset med lidt over 3.000 indbyggere.