Rækkehuse i Fredericia får 20.000 fibercementplader på tag og facade

I Fredericia gennemgår 84 rækkehuse i disse måneder en omfattende renovering fra inderst til yderst. Boligerne fra 1955 får en kærlig hånd, der blandt andet omfatter renoveringen af både facader og tag, som fremadrettet prydes af mere end 20.000 fibercementplader fra Cembrit.

Når renoveringen af 84 rækkehuse i Holbergshaven i Fredericia til foråret næste år færdiggøres, kan beboerne se frem til næsten nye boliger. Til den tid er det nemlig ikke meget andet end vægge og spær, der står tilbage fra de originale bygninger. Foruden al indvendigt inventar bliver alt fra gavle og vinduer til kloaksystem og fjernvarmeforsyning grundigt istandsat, ligesom samtlige facader og tage får en længe ventet makeover, skriver Cembrit i en pressemeddelelse.

Boligkontoret Fredericia er bygherre på bebyggelsen, der består af rækkehuse i blokke på mellem tre og seks boliger og som nu får et tiltrængt løft og omdannes til såkaldte tilgængelighedsboliger med niveaufri adgang.

– Renoveringsarbejdet er sket med grundighed for øje, så vi kan sikre den høje boligstandard for afdelingens beboere mange år frem, hvilket også har betydet, at beboerne er blevet genhuset under projektet, lyder det fra Teknisk Chef hos Boligkontoret Fredericia, Jørn Brynaa, i meddelelsen.

Cembrit har leveret facade- og tagplader samt vindspærreplader til den omfattende renovering, som tæller både fælleshus og boliger fra 1955, der gennem længere tid har trængt til en grundig istandsættelse. Afdelingens tidligere facader var præget af både fugt og kuldebroer, og derfor udskiftes samtlige udvendige facadeplader på begge sider af boligerne.

Rækkehuse i Fredericia får 20.000 fibercementplader på tag og facade. Foto: PR.
Rækkehuse i Fredericia får 20.000 fibercementplader på tag og facade. Foto: PR.

Nu er de gamle facadeplader erstattet af 9.000 kvadratmeter vindspærre- og facadeplader fra Cembrit.

– På ydersiden udgør 4.000 kvadratmeter facadeplader en holdbar og modstandsdygtig klimaskærm, som samtidig er et æstetisk forfriskende pust med flotte mørke nuancer, der supplerer rækkehusenes nye grå murstensfacade. Samtidig sikrer de 5.000 kvadratmeter underliggende vindspærreplader, at byggeriet fremadrettet ikke plages af fugt og kulde, som tilfældet har været tidligere, fortæller Brian Christiansen Bjellum.

Den massive renovering indbefatter også udskiftning af det 15 år gamle tag på rækkehusene. Tidligere bestod tagløsningen af tagpap, men det skiftes nu ud med 10.000 kvadratmeter fibercementtag af typen Cembrit Toscana.

– Udskiftningen af taget er blandt de større opgaver i renoveringsarbejdet. De 10.000 kvadratmeter svarer til cirka 20.000 tagplader, som nu har erstattet det tidligere tagpaptag, der havde brug for en opgradering. Det nye tag giver et tidløst og let udtryk, som løfter boligerne til et langt mere tidssvarende udseende. Tilmed har der været tid og penge at spare, fordi fibercementtagpladerne kunne monteres direkte på det eksisterende tag, og det har derfor ikke været nødvendigt med et undertag, lyder det slutteligt fra Brian Christiansen Bjellum.

Den gennemgribende renovering af Holbergshaven blev sat i gang i august 2021 og forventes at stå færdig i efteråret 2023.

Om renoveringen af Holbergshaven i Fredericia

  • Bygherre: Boligkontoret Fredericia, afdeling 402
  • Bygherrerådgiver: Rambøll Danmark, Fredericia
  • Arkitekt: Rambøll Danmark, Arkitektur
  • Ingeniør: Rambøll Danmark
  • Entreprenør: NCC Danmark
  • Byggeperiode: August 2021 – maj 2023
  • Leverandør af tag- og facadematerialer: Cembrit
  • Leverance: Vindspærrepladen Cembrit Windstopper Basic, facadepladen Cembrit Solid i farven S131 og tagpladen Cembrit Toscana

Kilde: Cembrit.