Så mange bor der i Kanalbyen i Fredericia

Siden de første flyttede til for fem år siden, har Kanalbyen i Fredericia rundet 500 indbyggere. To tredjedele af de tilflyttede boede i forvejen i Fredericia Kommune, men den nye bydel har også tiltrukket beboere fra hovedstadsområdet og fra udlandet.

I sommeren 2017 flyttede de allerførste beboere ind i Kanalbyen i bebyggelsen Frederikshuset, som rummer både ejerboliger og almene boliger.

Den nye bydel ved vandet i Fredericia rummer både almindelige lejeboliger, ungdomsboliger og et seniorbofællesskab.

I alt bor der nu 500 mennesker i bydelen, lyder det i en pressemeddelelse fra Realdania By & Byg, der står bag udviklingen af Kanalbyen i et partnerskab med Fredericia Kommune.

– Med 500 beboere er der for alvor kommet liv i Kanalbyen, og samtidig har vi nået målet om en meget mangfoldig bydel. Her er boliger i mange forskellige størrelser og udformninger og i forskellige prisniveauer, og også arkitektonisk er der allerede nu stor variation for øjet, udtaler projektdirektør i Kanalbyen i Fredericia, Peter Kirketofte, i meddelelsen.

Kanalbyen i Fredericia. Ved surfbutikken. Foto: Søren Palmelund.
Kanalbyen i Fredericia. Ved surfbutikken. Foto: Søren Palmelund.

Gennemsnitligt har Fredericia Kommune gennem de seneste ti år haft en årlig befolkningstilvækst på omkring 150 indbyggere, mens selve byen Fredericia er vokset med 100 indbyggere årligt.

Fredericia Kommune har ifølge Danmarks Statistik i fjerde kvartal 2022 netop rundet 52.000 indbyggere, mens der i selve Fredericia by per 1. januar 2022 boede 40.900 indbyggere. Fredericias borgmester er glad for, at indbyggertallet i Kanalbyen nu er oppe på 500.

– Det er en glædelig milepæl, vi nu passerer i Kanalbyen. Det bidrager til, at kommunen samlet set aldrig har haft flere indbyggere end nu. Det lover rigtig godt, og det er helt sikkert en positiv spiral. Det er også et dejligt område, hvor man både får by, hav, en park i baghaven og spændende arkitektur. Jeg er også glad for, at der er flyttet folk til fra andre byer og landsdele. Det vidner om, hvor unikt det er, siger Steen Wrist (S).

Kanalbyen i Fredericia. Promenaden og kanalen. Foto: Søren Palmelund.
Kanalbyen i Fredericia. Promenaden og kanalen. Foto: Søren Palmelund.

Ifølge data fra Fredericia Kommune er cirka to tredjedele af alle, som inden for de seneste fem år er flyttet til Kanalbyen, kommet til fra andre adresser i Fredericia, og en del af dem er flyttet igen, skriver Realdania By & Byg.

Men Kanalbyen har også tiltrukket nye borgere fra hele landet. Blandt andet er 28 flyttet til fra hovedstadsområdet, mens 34 er kommet til fra udlandet i løbet af de sidste fem år.

Tiltrækker nye indbyggere fra både fra nær og fjern

– Jeg tror, at den gode beliggenhed tæt på både vandet og den historiske bymidte kombineret med fordelene ved at bo i nybyggeri, betyder meget. Fremadrettet tror jeg også, at de bymiljøer vi skaber i Kanalbyen langs de nye kanaler og i den nye naturpark Søndervold med rekreative muligheder for både store og små vil blive et større og større aktiv for tiltrækningen af nye borgere, udtaler Peter Kirketofte.

Kanalbyen i Fredericia. Promenaden og Kajens Grammatik. Foto: Søren Palmelund.
Kanalbyen i Fredericia. Promenaden og Kajens Grammatik. Foto: Søren Palmelund.

I alt seks boligbyggerier i den nye bydel er i dag færdige og enten helt eller delvist indflyttet.

Det syvende og seneste skud på stammen, Carolinelunden, følger med indflytning den 15. februar 2023. Det projekt blev der afholdt rejsegilde på i sommers.

Kanalbyen i Fredericia blev lanceret i 2008 som et partnerskab mellem Fredericia Kommune og Realdania By & Byg.

Bydelen udvikles med afsæt i en udviklingsplan og gennem salg af byggegrunde til investorer, der opfører det nye byggeri til boliger, butikker, kultur og kontorerhverv. Kanalbyen udvikles på et 20 hektar stort område omkring Gammel Havn i Fredericia. Fuldt udbygget vil den nye bydel kunne rumme omkring 2.800 arbejdspladser og 1.200 boliger.