AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Udbuddet af lager- og logistiklokaler er blevet mere end fordoblet i løbet af syv kvartaler. Det skriver Ejendomstorvet.dk i en pressemeddelelse.

I midten af 2022 var der 1 millioner kvadratmeter ledige lager- og logistiklokaler, hvilket var det laveste niveau i 20 år. Aktuelt er der godt 2 millioner kvadratmeter ledige lokaler.

– Det kunne ligne en dårlig nyhed, men i løbet af 2022, 2023 og indtil nu i 2024 er der bygget 5 millioner kvadratmeter, så virksomhederne har altså været i stand til at aftage omkring 80 procent af det ret omfattende nybyggeri, påpeger Jakob Wegener, administrerende direktør for Ejendomstorvet.dk.

I øjeblikket er lige knap 10.800 erhvervslejemål og ejendomme over hele landet udbudt på Ejendomstorvet.dk, heraf lidt over 1.500 lagerbygninger, logistikejendomme, fabrikshaller og værksteder.

To erhvervsmæglere peger dog på, at der gennem flere år stort set ikke var blevet bygget nye lagerhaller og logistikejendomme, fordi finanskrisen kastede lange skygger.

– I 2011-12 stod omkring 6 procent af lager- og logistiklokalerne tomme, og det skræmte mange fra at bygge nyt, især uden at have lejere på forhånd. Men da virksomhederne fik det bedre, og nethandlen vandt frem og gav øget lagerbehov, så blev tomgangen unaturligt lav. Det sidste par år er der blevet bygget meget, og tomgangen er vokset fra 1,3 til 2,6 procent. Det ser vi som et mere naturligt leje for tomgang, og Danmark ligger stadig ret lavt; i Europa som helhed er tomgangen lige nu over 4 procent, siger Dragana Marina, analysechef i den internationale mæglerkoncern CBRE med dansk hovedkontor i Ørestad i København og afdeling i Aarhus.

Også en anden mægler hæfter sig ved det omfattende nybyggeri, som hovedsageligt har fundet sted tre steder: Dels i Trekantområdet, dels i Aarhus/Østjylland inklusiv Horsens, og dels i Sydkorridoren, som groft sagt omfatter området fra Høje-Taastrup på den københavnske vestegn ned over Solrød og Greve til Køge.

– Der er fortsat fornuftig efterspørgsel, særligt efter moderne ejendomme med stor loftshøjde. Men mange virksomheder tænker mere økonomisk og skærer ind til benet, hvad angår kvadratmeter. Samtidig ser nethandlen ud til at have toppet, og virksomhederne har ikke længere ekstra store lagre som under coronaforløbet, da forsyningskæderne kom under pres, siger industrichef Mads Bjerrum Christensen fra EDC Erhverv Poul Erik Bech med 19 erhvervscentre over hele landet.

Han tilføjer, at uroen i Det Røde Hav med houthi-angreb på vestlige skibe foreløbig ikke har fået virksomheder til at udbygge deres lagre. I stedet har de indstillet sig på, at transport fra Fjernøsten tager 10 dage længere, fordi skibene må sejle syd om Afrika.

Forsigtig optimist

Spørgsmålet er så, om tomgangen for lagerlokaler og logistikejendomme har toppet i denne omgang eller vil stige yderligere. Det ser de to mæglerrepræsentanter ikke helt ens på.

– Tomgangen kan godt fortsætte en smule opad, fordi der er mere spekulativt byggeri (uden lejere på forhånd, red.) på vej flere steder. Desuden er der lige nu mismatch mellem forventningerne om lejeniveauet hos lejere og nogle udlejere. Men jeg er forsigtig optimist. Særligt i Sydkorridoren er jeg ikke så bekymret, selv om der bygget meget nyt, for virksomhederne har ikke så meget at vælge imellem i Storkøbenhavn. Derimod er det lidt mere bekymrende i Trekantområdet, hvor der også er bygget meget. For eksempel flytter DSV snart til Horsens, og det efterlader cirka 150.000 kvadratmeter, siger Dragana Marina fra CBRE.

– Om et år vil tomgangen formentlig være faldende, i hvert fald i det østlige Jylland. En del af tomgangen her skyldes nemlig enkeltvirksomheder og særlige forhold, og der er stadig stor interesse for beliggenheder tæt ved E45-motorvejen. Så inden længe kan vi nok kigge ned mod de 2 procent igen, siger Mads Bjerrum Christensen fra EDC Erhverv Poul Erik Bech og med skrivebord både i Aarhus og Vejle.

Ved indgangen til andet kvartal 2024 havde Danmark 79 millioner kvadratmeter lokaler til lager, logistik samt produktion og værksteder. Heraf ligger næsten 64 procent i Jylland – flest i Sydjylland (inklusive det meste af Trekantområdet), nemlig 15,6 millioner kvadratmeter eller en femtedel af det samlede areal. Østjylland har 13,6 millioner eller en sjettedel, mens både Vestjylland og Nordjylland har over 10 millioner kvadratmeter.

Aktuelle tendenser for lokaler til lager, logistik og produktion

  • Udbuddet er fordoblet fra knap 1 millioner kvadratmeter i 3. kvartal 2022 til godt 2 millioner kvadratmeter i andet kvartal 2024
  • Nybyggeri har øget den samlede bygningsmasse med 5 millioner kvadratmeter i løbet af 2022, 2023 og 2024
  • Udbuddet svarer til 2,6 procent af de samlede arealer – det toppede med 6 procent i 2011-12 (finanskrisen) og nåede ned på rekordlave 1,3 procent i tredje kvartal 2022
  • Der har været mest nybyggeri – og flest udbudte lokaler – i Trekantområdet, Aarhus/Østjylland og Sydkorridoren/Østsjælland
  • Solid dansk økonomi sikrer fortsat efterspørgsel
  • Uro i forsyningskæder under corona er overstået – dæmper efterspørgslen
  • Nethandel er tilsyneladende stagneret – dæmper efterspørgslen
  • Uroen i Det Røde Hav (med sejlads syd om Afrika) har ikke fået virksomheder til at øge lagre
  • Stadig stor interesse for moderne lokaler, især med stor loftshøjde, og for lokaler tæt på motorveje
  • Begrænset efterspørgsel på ældre lokaler

Kilde: Ejendomstorvet.dk.