Andel har planer om at udbygge sin produktion af vedvarende energi frem mod 2035, og til formålet er der afsat 45 milliarder kroner til investeringer i blandt andet 2 gigawatt solenergi. Den mængde energi vil kunne dække knap 500.000 husstandes årlige strømforbrug.

Det skriver energi- og fibernetkoncernen i en pressemeddelelse.

For at nå sit mål indgår Andel nu et partnerskab med udviklingsvirksomheden Lige Energi. Partnerskabet er det andet på få måneder, der skal hjælpe koncernen godt på vej med at skabe en grønnere fremtid.

– Solenergi på land er en af de energiformer, der hurtigst og nemmest kan hjælpe den grønne omstilling på vej og sende grøn energi ud til danskerne. Derfor er det helt naturligt, at Andel indgår et partnerskab med Lige Energi, udtaler Mogens Hagelskær, der er chef for Andels investeringer i vedvarende energi.

Lige Energi skal bistå Andel med projektudviklingen af solcelleparkerne, mens det vil være Andel, der ejer og drifter de solcelleparker, som selskaberne i fællesskab finder egnet. Dermed bliver Barmosen Vest den anden solcellepark, som Andel ejer 100 procent.

Tryggevælde Solpark var den første solcellepark i Andels portefølje. Den ligger ved Faxe og producerer energi svarende til elforbruget i 15.000 husstande.

Sammen skal de to selskaber etablere solcellekapacitet svarende til cirka 1.000 megawatt peak eller 320.000 husstandes årlige elforbrug, og ved udgangen af 2026 står de første 30 megawatt peak klar, når der bliver sat strøm til solcelleparken Barmosen Vest ved Vordingborg.

Hos Lige Energi står Carsten G. Jensen, der har mange års erfaring fra den danske energibranche, i spidsen for udviklingen af solcelleprojekterne.

Han ser frem til det nye samarbejde med en af de største virksomheder i den danske energisektor:

– Vi oplever, at flere og flere kommuner gerne vil give plads til solceller og vindmøller, og det er rigtig positivt. Derfor giver det også god mening at samle kræfterne og finde projekter, der for alvor kan sætte fart på den grønne omstilling, fortæller Carsten G. Jensen, der er direktør i Lige Energi.

Andel forventer at tage første spadestik til Barmosten Vest solcellepark i slutningen af 2025.

Andel er et andelsselskab ejet af 400.000 andelshavere i form af private husstande og virksomheder i Nordvest-, Midt- og Sydsjælland, Lolland-Falster og øerne.