Bygningsstyrelsen og Folketinget har udskrevet en projektkonkurrence om Rigsarkivets tidligere bygninger på Slotsholmen. Der skal blandt andet etableres et nyt besøgscenter. Foto: Bygningsstyrelsen.
Bygningsstyrelsen og Folketinget har udskrevet en projektkonkurrence om Rigsarkivets tidligere bygninger på Slotsholmen. Der skal blandt andet etableres et nyt besøgscenter. Foto: Bygningsstyrelsen.

Nu kan interesserede tegnestuer ansøge om at deltage i en projektkonkurrence om Rigsarkivets tidligere bygninger på Slotsholmen. Der skal etableres et nyt besøgscenter og en ny underjordisk besøgsindgang i Rigsdagsgården. Det skriver Bygningsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Baggrunden for projektkonkurrencen er, at Folketinget har overtaget ansvaret for bygningerne. De seneste år har Folketinget indsamlet viden om, hvordan bygningerne bedst bruges og integreres med de øvrige bygninger.

– Grundlæggende handler projektkonkurrencen om, hvem der på baggrund af Folketingets vision og ønsker til projektet kan lave et stærkt helhedsgreb, der skaber en god sammenhæng og et godt flow mellem Rigsarkivets tidligere bygninger og Folketingets øvrige bygninger, udtaler Lisa Sørensen, som er projektchef i Bygningsstyrelsen.

– På baggrund af dialog med markedet har vi besluttet at gennemføre projektkonkurrencen på et relativt tidligt tidspunkt og uden for mange detaljer. Dels for at holde tegnestuernes omkostninger til at udarbejde et konkurrenceforslag nede, men også fordi vi mener, den største værdiskabelse vil ske tidligt i projektet på overordnet konceptniveau. Det er et kompleks projekt, så det er vigtigt, at vi finder den helt rigtige samarbejdspartner til den proces vi sammen skal gennemføre, uddyber hun.

Styrelsen påpeger, at Rigsarkivets tidligere bygninger har en vigtig og omfattende historie.

– Bygningerne er fredede, hvilket gør det til en krævende opgave både at bygge om og bygge nyt i Rigsdagsgården med respekt for kulturarven. Herudover skal vi indfri Folketingets ønske om at arbejde ambitiøst med bæredygtighed i projektet med udgangspunkt i FN’s verdensmål, siger Lisa Sørensen.

Tiden er nu kommet til, at interesserede tegnestuer kan ansøge om at deltage i projektkonkurrencen.

Ansøgningsfristen er den 22. maj 2023. Bygningsstyrelsen forventer at prækvalificere fem konkurrencedeltagere ultimo juni 2023. Herefter starter projektkonkurrencen for de fem prækvalificerede konkurrencedeltagere i august 2023.

Projektkonkurrencen er tofaset i den forstand, at projektkonkurrencen bliver efterfulgt af et udbud med forhandling.

Bygningsstyrelsen og Folketinget forventer at kunne offentliggøre navnet på den endelige vinder i foråret 2024.

Læs mere om ansøgningsproceduren i bekendtgørelse om projektkonkurrencen her.