Bedste maj i fem år for projektsalg i København

Projekter sælger fortsat, men det samlede salg er halveret, og en større forsigtighed hos køberne sætter sit præg på markedet, viser tal for projektsalg.

Med salg af 66 projektlejligheder er maj 2022 den bedste maj set siden 2017. Dengang blev der handlet 104 projektlejligheder. I maj 2021 var der 52 handler, mens maj 2019 lå på bare 18 handler, viser markedstal fra Boligsiden.dk ifølge en pressemeddelelse fra Home.

– De store rentestigninger og de store prishop i den globale økonomi skaber naturligt nok fokus på projektlejlighederne, der bliver solgt til nogle af de højeste kvadratmeterpriser på det danske boligmarked, udtaler Michael Dalsager, der er talsperson og senior kommunikationskonsulent i Home, i meddelelsen.

En lange række boligbyggerier i byudviklingsområder som Sydhavnen og Nordhavn har ifølge ejendomsmæglerkæden været med til at trække prisloftet for danske boliger opad. Og der er stadig salg i de nye lejligheder, viser tal fra Boligsiden.dk ifølge Home.

Stigningen i maj kommer efter få handler i starten af året, og generelt kan projektsalg svinge en del fra måned til måned – blandt andet afhængigt af udbuddet af projekter.

At der fortsat er gang i salget, ses eksempelvis ved, at to tredjedele af luksusprojektet “Papirøen” i centrum af København er solgt, fortæller landets største projektmægler, Home Lone Bøegh Henriksen, der står for salget.

Projektmarkedet er dog – som resten af det danske boligmarked – et godt stykke fra den rødglødende tilstand under coronatiden, hvor der var ekstrem boligefterspørgsel under og efter nedlukningerne.

I København er der frem til og med maj solgt samlet 180 lejligheder, hvilket er 59 procent under salget sidste år i samme periode. Selvom maj bød på flotte salgstal, er der i 2022 som helhed solgt færre nye lejligheder end de seneste år – med undtagelse af 2019.

Forsigtighed trækker ned

Færre handler og en stigende forsigtighed hos køberne og bankerne ses også på det almindelige boligmarked, og det smitter af på projektsalget, skriver Home.

– Langt flere af vores handler er afhængige af, at folk får solgt deres egen bolig. Det er min forventning, at vi kigger ind i et marked på et lavere niveau med længere tidshorisonter, men på et fortsat godt og sundt grundlag, siger Lone Bøegh Henriksen med i 11 Home-butikker i hovedstadsområdet.

– Mange faktorer skaber usikkerhed i øjeblikket og giver en enorm mediebevågenhed. Men det er rigtig vigtigt, at vi holder fast i det, der rent faktisk sker og betragter tingene langsigtet. Jeg ser ikke de store sorte skyer.

En stor del af projektmarkedet er rettet mod udlejning og ikke salg, siger projektmægleren fra Home, der alene i år forventer at leje over 4.000 boliger ud i og omkring Storkøbenhavn.

På landsplan er salget af projektlejligheder 51 procent under sidste års store salg, oplyser Home.

 År Solgte projektlejligheder i Københavns Kommune til og med maj
2016 320
2017 419
2018 198
2019 104
2020 217
2021 437
2022 180

Kilde: Boligsiden og Home, sammenligningen dækker alle år perioden januar til og med maj.