Byggeri af parkeringshus ved Nordhavn Plads sættes i gang

Endnu et parkeringshus ser dagens lys i Nordhavn, når byggeriet af et hus med plads til 238 biler startes op ved Nordhavn Plads efter påske.

Jönsson skal i totalentreprise stå for byggeriet af et nyt parkeringshus ved Nordhavns Plads. Selve parkeringshuset er planlagt til at stå færdigt i foråret 2024, hvorefter det kan tages i brug.

Længere tid tager det dog med facaderne, og By & Havn har stillet krav til totalentreprenøren om en effektiv beplantningsstrategi, så målet om en fuld begrønning af facaderne opnås efter seks-otte år. Det bliver et miks af træer, buske, klatreplanter og slyngplanter, som sammen med høje græsser skal begrønne parkeringshuset og udenomsarealerne, skriver By & Havn i en pressemeddelelse.

– Vi gør alt, hvad vi kan, for at det nye parkeringshus på sigt også bliver til den flotte grønne bygning, vi har ambitioner om at skabe. Derfor arbejder Malmos A/S, som er eksperter i beplantning med at udvælge de helt rigtige planter til projektet og placere dem i forhold til lys, vejr og vind, så de opnår de bedste betingelser for at vokse godt til, udtaler projektchef i By & Havn, Yasser Qaddoura.

Husets grønne facader er udviklet af 1:1 landskab, og tegnet som et ”stativ” med plantekasser til bevoksning på facaden. Plantekassernes placering og facadens varierende net og wirer er nøje afstemt med den kommende beplantning for at sikre de bedst mulige vækstbetingelser. Det er samme princip, som er anvendt på P-hus Lüders men med langt flere muligheder for beplantning, så huset på sigt kommer til at fremstå helt grønt.

– Ambitionen fra vores side er, at en tæt, mangfoldig beplantning på sigt kan være med til at styrke biodiversiteten i området blandt andet ved også at opsætte insekthoteller og fuglekasser på facaderne, udtaler arkitekt og projektleder fra By & Havn, Christian Dalsdorf.

Byggeri af parkeringshus ved Nordhavn Plads sættes i gang.
Byggeri af parkeringshus ved Nordhavn Plads sættes i gang.

Parkeringshuset er klassisk indrettet med almindelige parkeringspladser, otte el-ladepladser, fire handicap parkeringspladser og tre pladser til handicapbusser fordelt på seks forskudte etager.

Det samlede areal er på 8.250 etagemeter. I stueetagen er der afsat 600 kvadratmeter til ”en udadvendt funktion”, som eksempelvis en butik eller restaurant, mod Helsinkigade og cykelstien ”Det grønne loop”.

Desuden kommer parkeringshuset til at indeholde et offentligt toilet, en transformerstation og på taget placeres 40 kvadratmeter solceller over to trappetårne. Det øvrige tag anvendes til parkeringspladser i det daglige, men kan undertiden også udgøre et rum for rekreative aktiviteter for det lokale foreningsliv.