CBRE: Bæredygtighedscertificeringer øger markedsværdi af kontorbygninger

Ny rapport viser, at bygninger med bæredygtighedscertificering opnår en lejepræmie på 7 procent efter justering for bygningsstørrelse, beliggenhed, alder og renoveringshistorie.

AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

CBRE har udgivet den tredje udgave af deres europæiske analyse Is Sustainability Certification in Real Estate Worth it? 2023.

Rapporten giver ifølge CBRE indsigt i forholdet mellem bæredygtighed og ejendomsværdi med fokus på kontorsektoren. Den udforsker bæredygtighedscertificeringernes rolle i værdiskabelsen og forbereder kontorsektoren på en bæredygtig fremtid.

“Rapporten bekræfter en signifikant sammenhæng mellem bæredygtighedscertifikater, højere energimærke og markedsværdi for kontorbygninger. Certificeringsstandarderne sandsynligvis vil udvikle sig yderligere i fremtiden. Ligeledes vil lovgivningen vedrørende standarder for energieffektivitet blive strengere. Som et resultat heraf kan cash flow parametre såsom leje, belægningsprocent, afskrivning og afkast være til gavn i bygninger med høje bæredygtighedsstandarder”, skriver CBRE.

Ifølge rapporten opnår bygninger med bæredygtighedscertificering en lejepræmie på 7 procent efter justering for bygningsstørrelse, beliggenhed, alder og renoveringshistorie.

Rapporten viser desuden, at andelen af certificerede kontorejendomme på de analyserede markeder steg fra 15 procent i 2019 til 22 procent i første halvår 2023.

Andelen af udlejningsaktivitet i certificerede kontorejendomme er vokset fra 31 procent i 2019 til 34 procent i første halvår 2023. Det understreger ifølge CBRE vigtigheden af bæredygtighedsparametre i lejernes bygningsvalg.

Mens certificering kan reducere risikoen for tomgang, er det ifølge ejendomsrågivervirksomheden stadig en udfordring for lejerne at balancere placeringspræferencer med bæredygtighed.

“Aktiver med lavere EPC-klassificering genererer lavere lejeniveauer, hvilket indikerer vigtigheden af energieffektivitet”, lyder det fra CBRE.

Rapporten dækker 19 europæiske lande og 40 byer. CBRE undersøgte 19.400 lejeaftaler. Heraf skete 6.100 lejeaftaler i certificerede bygninger, og 13.300 lejeaftaler fandt sted i ikke-certificerede bygninger.