Cebra tegner skyskraber i Albanien

Danske Cebra er udpeget som vindere af international konkurrence om at designe et ny skyskraber i Albaniens hovedstad, Tirana. Projektet, Mount Tirana, er designet med inspiration fra Albaniens karakteristiske bjerglandskaber og tager afsæt i den lokale kultur og historie. Med sine 185 meter bliver bygningen landets højeste.

En jury bestående af Albaniens premierminister, Edi Rama, Tiranas borgmester, fire internationalt anerkendte arkitekter og bygherren, Nova Construction 2012, har udpeget Cebra som vindere af en international projektkonkurrence om at tegne en 185 meter høj skyskraber i landets hovedstad, Tirana. Det oplyser den danske tegnestue i en pressemeddelelse.

Vinderprojektet Mount Tirana udformes som et flerfunktionelt højhus midt i byen, der med sine knap 420.000 indbyggere er lidt større end Aarhus. Skyskraberen er ifølge Mikkel Frost, stiftende partner og arkitekt hos Cebra, designet med afsæt i de lokale landskaber, der særligt er karakteriseret af bjerge.

– Bjerge er en af naturens mest imponerende attraktioner, og bjergene omkring Tirana er i sig selv et vartegn for byen og for Albanien. Med mål om at skabe et nyt landmark for Tirana, var det derfor nærliggende at bruge de lokale landskaber som inspiration for projektet, der er en hybrid mellem et højhus og et bjerg, udtaler Mikkel Frost.

Mount Tirana bliver cirka 70.000 kvadratmeter og vil både indeholde boliger, kontorer, et boutiquehotel, butikker, parkering samt restauranter og cafeer.

Det videre arbejde med Mount Tirana påbegyndes med det samme. Cebra har i dag kontorer i Aarhus, København og Abu Dhabi, og arbejder på projekter i store dele af verden – herunder i Mellemøsten, Europa og Nordamerika, hvor tegnestuen blandt andet står bag et nyt universitetsbyggeri, IC2, i Toronto.