Danmarks største kollegie har fået et nyt arkitektonisk udtryk

Øresundskollegiet med 1.024 lejemål er Danmarks og Norden største kollegie. Bebyggelsen på Amager har fået udskiftet 1.600 vinduer og døre.

Med sine 1.024 kollegieværelser er Øresundskollegiet på Dalslandsgade på Amager Danmarks og Nordens største kollegium. Kollegiet har også 50 år på bagen, og derfor har det haft behov for en opgradering.

Efter en periode på to år er renoveringen nu færdig, og en af de største poster var udskiftningen af 1.600 vinduer og døre.

De nye vinduer og døre er leveret af Velfac, fremgår det af en pressemeddelelse fra leverandøren.

– Vi tænkte med det samme på et system som Velfac 200 til projektet. Det har en god opbygning, så man sparer en masse bredde i karmen, og øger glasarealet. Samtidig har vi haft en dialog med Velfac omkring sprosser – og med dem har vi formået at udtrykke vinduets funktion med dobbelt- og enkeltsprosser inden for rammerne, lyder det fra Thomas Wille-Garvin, partner og arkitekt hos Mole Arkitekter.

Danmarks største kollegie har fået nyt arkitektonisk udtryk. Foto: PR.
Danmarks største kollegie har fået nyt arkitektonisk udtryk. Foto: PR.

I processen har det været vigtigt for Mole Arkitekter, at man kunne fastholde vindueselementernes stil, men samtidig også nyfortolke kollegiets udtryk.

I den forbindelse peger han på, at bygningens alder og ønsket om modernitet åbnede spillepladen for vinduerne.

– For os har det været vigtigt at fastholde den kvadratiske opdeling af vinduet samtidig med, at det resterende udtryk blev nyfortolket, lyder det fra Thomas Wille-Garvin.

– Der var et ønske om noget mere modernitet. Da bygningerne blev opført, var det selvfølgelig i helt ny beton. I dag er den patineret, og har et helt andet udtryk. Derfor havde vinduerne muligheden for at skabe nye og rene linjer. Det har de gjort – og mere til. De har strammet op på hele kollegiets ydre og givet det et nyt arkitektonisk udtryk.

Kollegieværelserne på Øresundskollegiet varierer fra 19-44 kvadratmeter. Derfor var det helt afgørende, at man udnyttede alt plads til at skabe det bedst mulige lysindfald for beboerne.

Øresundskollegiet har fået skiftet 1.600 vinduer og døre. Foto: PR.
Øresundskollegiet har fået skiftet 1.600 vinduer og døre. Foto: PR.

Her blev der taget nye midler i brug, og det har forbedret oplevelsen af at træde ind i rummene markant bedre, ifølge Mole Arkitekter.

– Da vi havde at gøre med små værelser ned til 19 kvadratmeter, var det afgørende at optimere lysindfaldet og indeklimaet. Vinduernes smalle rammer sørger for at invitere så meget lys ind som muligt – og det store vinduesparti gør udluftningen til en leg, siger Thomas Wille-Garvin, inden han afslutter.

– De gamle vinduer gik ned til gulvet bag radiatoren, men ikke helt op til loftet, hvilket skabte et mørkt felt. Det har vi lavet om på nu, da vinduerne først starter over radiatoren, og går helt op til loftet. Det har gjort en kæmpe forskel i samtlige værelser – ikke mindst i de mindste af dem. Man mærker lysforskellen med det samme.

Øresundskollegiet er en del af boligorganisationen PAB og det er FA09, der administrerer boligerne.