Danske robotter laver møbler i Norge

Norsk møbelproducent har mangedoblet omsætningen fra 20 millioner kroner til 300 millioner kroner årligt. Danske robotter hjælper til.

I mange år solgte Haugstad Møbel borde, skabe, reoler og stole for 20 millioner kroner årligt med en driftsmargin på 3 procent. Udvikling, produktion og salg blev varetaget af 20 ansatte. Men tiderne skiftede, og nøgletallene blev efterhånden en brændende platform.

I vores branche skal man have en margin på 10 procent for at kunne investere nok i at holde trit: Vi havde reelt valget mellem at tænke nyt og satse eller at fortsætte som før og gradvist forsvinde, siger Steinar Gulaker, daglig leder i Haugstad Møbel, beliggende på Jæren ved Stavanger i Norge.

På en studietur i Europas møbelindustri blev han inspireret af en italiensk møbelfabrik med blot 30 ansatte men en årlig omsætning på 300 millioner kroner. Haugstad hyrede faktisk den italienske designer bag denne fabrik til at designe en helt ny og højteknologisk møbelfabrik på 3.000 kvadratmeter på Jæren.

Den nye fabrik blev taget i brug i starten af 2022, og der er tale om en investering på 75 millioner kroner i både bygning, udstyr og software. Corona har ført til forsinkelser på maskiner i produktionslinje og opstart, men i august 2022 er både mobil robotløsning og produktionslinje i drift. Normalt vil det tage 2-3 måneder at integrere en mobil robotløsning af denne størrelse leverance, som er blevet udført hos Haugstad. ROI på denne type leverancer ligger på 12-18 måneder.

Haugstad Møbel høster allerede i hverdagen gevinster af sin 75 millioner kroners investering, både på bundlinjen og hvad angår trivsel og sikkerhed. Investeringen omfatter robotter ny produktionslinje og software, Omsætningen er på få år næsten tredoblet, og producenten har mål om en årlig omsætning på 8 millioner kroner per ansat.

– Teknologien gør vores arbejdsplads mere effektiv og mere attraktiv i forhold til at fastholde og rekruttere gode folk. Nogle var skeptiske i starten af denne enorme omstillingsproces, men da de skulle begynde at med den nye produktionslinje og robotterne, var der stor entusiasme. Ingen har mistet deres arbejde. Tværtimod. Nu beskæftiger vi 35 ansatte, blandt andet i montage og bearbejdning, og heraf 6, som udelukkende arbejder med software. Vi fjerner spildtid med mobile robotter, fordi vores ansatte kan fokusere på deres arbejdsopgaver i stedet for at bruge tid på at transportere materialer, fortæller Steinar Gulaker.

Maskinerne stiller sig selv om

Logistikken i den nye fabrik foregår fleksibelt og automatiseret blandt andet med robotteknologi fra den danske producent Mobile Industrial Robots.

– Det er ikke robotterne og maskinerne i sig selv, som er nøglen til succes, men integrationen og logistikken mellem maskinerne, konstaterer Steinar Gulaker.

Nu er råvarerne på Haugstads lager udstyret med stregkoder, der sikrer overblik og gennemsigtighed i hele fabrikken. Når en ordre tikker ind, henter autonome mobile robotter eksempelvis bordplader og andre komponenter på råvarelageret. Materialerne bliver leveret til produktionslinjerne, hvor maskinerne aflæser stregkoder og er programmeret til at indstille sig korrekt.

Førhen måtte operatørerne omstille maskinerne manuelt for hvert enkelt møbel, der blev produceret. MiR-robotter henter også paller med eksempelvis bordplader til lakering, og efter lakering køres de videre til kvalitetstjek, før de placeres på mellemvarelageret. Automatiseringen fortsætter videre helt ud til transportlinjerne, hvor lastbiler afhenter de færdige møbler på paller. I den ende af processen sender Haugstads system automatisk en faktura, når chaufføren har kvitteret for varerne.

Udviklingen og integrationen af den mobile robotløsning hos Haugstad Møbel er leveret af Mobile Industrial Robots lokale partner i Norge, Robotic Innovation. Foto: PR.
Udviklingen og integrationen af den mobile robotløsning hos Haugstad Møbel er leveret af Mobile Industrial Robots lokale partner i Norge, Robotic Innovation. Foto: PR.

– Når maskinomstilling og logistik foregår automatisk, er det ikke længere vigtigt med store stykserier. Nu kan vi producere bestillingerne, efterhånden som de kommer, og det giver os en meget kortere gennemløbstid, siger Steinar Gulaker.

Robotic Innovation har leveret den mobile robotløsning til fabrikken som består af tre mobile robotter, 80 Smart Pallet racks, en Palomat, fem Smart Pallet Stations og en JIWA applikation. JIWA er en virtuel, industriel, webbaseret cloudløsning som muliggør opskalering, differentiering og integration af alle typer mobile robotter, maskiner og datasystemer for at automatisere intern logistik og maskinydelse.

De tre mobile robotter kører nu rundt og automatiserer transportopgaver i Haugstad Møbels nye fabrik. De cirkulerer mellem Smart Pallet Racks, Palomat og Smart Pallet stations, hvor transportopgaver genereres fra Haugstad møbels ERP-system via JIWA-softwaren.

Udviklingen og integrationen af den mobile robotløsning hos Haugstad Møbel er leveret af Mobile Industrial Robots lokale partner i Norge, Robotic Innovation.

– Vi oplever, at mange virksomheder i den norske industri gerne vil i gang med mobile robotter for at øge sikkerheden og forebygge tunge løft og slitageskader, for samtidig at øge deres konkurrenceevne. Det er en kendt sag, at der sker påkørsler, skader og andre hændelser, når truckførere er uopmærksomme. Robotterne har den fordel, at de har 360 graders syn, fortæller Annette Anfinnsen, daglig leder i Robotic Innovation.