Danske propelspecialister holder offshore vindmølleparker i gang

Hundested Propeller er blevet en del den kritiske infrastruktur på flere internationale offshore vindmølleparker. Propelspecialisterne sørger for, at der er minimal nedetid, når vingerne står stille.

Når manglende vind er skyld i, at vingerne på de enorme havvindmøller i offshoreparkerne Hornsea 1 og Hywind i Nordsøen står stille, er der ikke meget at gøre. Skyldes stilstanden derimod en mekanisk fejl, er det altafgørende at servicebådene fra skotske Maritime Craft Services hurtigt og sikkert kan komme frem uanset vind og vejr og få møllerne i gang igen.

Det skriver Hundested Propeller, der udvikler og producerer fremdrivningssystemer og specialløsninger til maritime fartøjer, i en pressemeddelelse.

– Mekaniske fejl og andre skader på møllerne skal hurtigst muligt udbedres. Nedetid betyder store tab for alle parter fra vindmølleparkens ejere til de forbrugere, som strømmen skulle være gået til. Derfor er det absolut nødvendigt, at vi kan stole på vores materiel, og at bådene hurtigst muligt kan komme tilbage i aktion, hvis de bryder ned, udtaler Ewan Manson, der er Operations Superintendent hos Maritime Craft Services, i meddelelsen.

Det skotske maritime servicefirma har 11 såkaldte Crew Transfer Vessels / SWATH-både i aktion. Heraf drives to af dem af to gange controllable pitch propeller og tailshaft-løsninger, der er specialfremstillet til formålet i produktionshallerne hos Hundested Propeller i Nordsjælland. Ved Hornsea 1 er fartøjet desuden udstyret med to gearkasser ligeledes leveret af de danske eksperter.

– Vores fartøjer udgør kritisk infrastruktur for vindmølleparkerne og skal kunne operere henholdsvis 12 eller 24 timer om dagen uanset vejrforholdene. Derfor kræver vi løsninger med ekstrem hårdførhed og driftssikkerhed, hvilket vi ved, at vi får hos danskerne, siger Ewan Manson.

To af Maritime Craft Services SWATH-både drives frem af to gange controllable pitch propeller og tailshaft-løsninger, der er specialfremstillet til formålet af danske Hundested Propeller. Foto: Hundested Propeller.
To af Maritime Craft Services SWATH-både drives frem af to gange controllable pitch propeller og tailshaft-løsninger, der er specialfremstillet til formålet af danske Hundested Propeller. Foto: Hundested Propeller.

Hos Hundested Propeller er man glade for tilliden, da netop driftssikkerhed og lang levetid er to af de vigtigste kvalitetsstempler for virksomheden, der har over 100 år med produktion af maritimt materiel bag sig.

– Vores løsninger bygger på en base af kerneprodukter, som vi har udviklet på baggrund af mange års erfaring og ekspertise. Når vi designer og producerer en specialløsning til en kunde, er målet, at den skal kunne udleve selve båden, siger Henrik Damsgaard, teknisk chef for Hundested Propeller.

SWATH-bådene fra Maritime Craft Services har været i drift siden henholdsvis 2016 og 2019, og siden leveringen af det første fartøj har skotterne haft serviceafdelingen hos Hundested Propeller på speed dial, hvis uheldet var ude. De har haft brug for assistance af to omgange, hvor de to fartøjer har været til reparation i tørdok.