Danske virksomheder skal hjælpe med at genopbygge Ukraine

Danske virksomheder skal hjælpe, når de krigshærgede byer i Ukraine skal genopbygges. Nyt offentlig-privat partnerskab undersøger mulighederne.

Sammen med dansk erhvervsliv og fagbevægelsen nedsætter regeringen et offentlig-privat partnerskab, som skal se på, hvordan danske virksomheder kan bidrage til genopbygningsarbejdet. Det skriver Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

– Jeg er i forvejen stolt af den støtte, som danske virksomheder har givet Ukraine, og med partnerskabet lægger vi nu sporene til at få styrket de forretningsmæssige relationer mellem Danmark og Ukraine, hvor danske virksomheder kan gøre en positiv forskel i genopbygningsarbejdet for eksempel på en række af de områder, hvor danske virksomheder er stærke, udtaler erhvervsminister Simon Kollerup (S) i meddelelsen.

I første omgang vil partnerskabet fokusere på genopbygningen af den ukrainske havneby, Mykolaiv, hvor Danmark har påtaget sig en særlig ledende rolle, skriver Erhvervsministeriet. Det er dog intentionen, at hjælpen på sigt også skal omfatte andre dele af Ukraine, lyder det fra ministeriet.

Partnerskabet består af regeringen ved Erhvervsministeriet og Udenrigsministeriet, Dansk Industri, Dansk Erhverv, Danske Rederier, Landbrug & Fødevarer, Green Power Denmark, FH og CO-Industri. Øvrige ministerier og organisationer inddrages efter behov, fremgår det.

Partnerskabet skal blandt andet:

Forholde sig til de økonomiske muligheder ved genopbygningsarbejdet og kigge på, hvordan danske virksomheder i samspil med blandt andet internationale fonde, internationale aktører med videre kan bidrage til genopbygningen bedst muligt.

Afsøge kommercielle muligheder og rammebetingelser for danske virksomheder i forhold til den forventede genopbygningsindsats.

Undersøge danske virksomheder mulighed for at komme ind på det ukrainske marked og øge samhandlen med Ukraine. Herunder ved at fremme dansk eksport til Ukraine i regi af for eksempel Danmarks Eksportkredit (EKF) og Trade Council.

Kilde: Erhvervsministeriet.