Dragespringvandet er genetableret på Rådhuspladsen

Dragespringvandet har i mange år har stået i periferien af Rådhuspladsen, men er rykket ind centralt på pladsen og genetableret i den oprindelige form.

Dragespringvandet, der i mange år har stået i periferien af Rådhuspladsen, er nu flyttet ind centralt på pladsen. Desuden er springvandet blevet genetableret i den oprindelige form fra 1923. Det skriver Københavns Kommune i en pressemeddelelse.

– Vi skal bevare byens sjæl, så vi kan give en by videre til vores børn og børnebørn, der fortæller dem om vores historie. Det er Dragespringvandet med til på vores ikoniske Rådhusplads. Jeg synes, man kan fornemme historiens vingesus bare ved synet af det. Nu i sin originale form og i centrum af pladsen. Og så er det da kun glædeligt, at renoveringen er færdig og hegnet er fjernet. Hvem ved, måske får vi brug for pladsen, når vi forhåbentlig skal fejre en dansk Tour-vinder til sommer, udtaler overborgmester Sophie Hæstorp (S).

Flytningen af springvandet blev markeret med en indvielsesceremoni i dag.

– Vand er vigtigt for vores by. Et springvand kan samle byrummet. Samtidig har vi brug for vand til at holde temperaturen nede under hedebølger. Jeg håber, at Dragespringvandet med den nye placering kan blive et sted, hvor mennesker mødes, og hvor børnene kan dyppe tæerne, når det er varmt, udtaler teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL).

Fakta om Dragespringvandet

Dragespringvandet blev tegnet af Joakim Skovgaard og Thorvald Bindesbøll i 1889. Først i efteråret 1904 kom der vand i springvandet. Lidt for meget vand til tider, syntes Borgerrepræsentationen.

I 1908 besluttede den derfor at etablere et lavt yderbassin om springvandet for at fange vildfarne dråber, der ellers kunne genere forbipasserende i blæsevejr.

Springvandet stod først helt færdigt i 1923, hvor en kæmpende tyr og drage blev opsat i det indre kar.

Da H.C. Andersens Boulevard blev udvidet i 1954, blev det nødvendigt at flytte Dragespringvandet 25 meter.

Det betød samtidigt et farvel til yderbassinet, der herefter i en årrække stod på Brønshøj Torv.

I 2016 besluttede Teknik- og Miljøudvalget at flytte Dragespringvandet til en mere central placering på Rådhuspladsen, når metroens forplads stod færdig.

Renoveringen og arbejdet med den nye placering begyndte i 2020.

Nu er yderbassinet blevet genetableret på den centrale placering, og der er vand i springvandet igen.

Kilde: Københavns Kommune.