DSB og CPH Village bag 362 nye studieboliger på Nørrebro. Visualisering: CPH Village.
DSB og CPH Village bag 362 nye studieboliger på Nørrebro. Visualisering: CPH Village.

I efteråret vil der åbne endnu en flytbar studielandsby i København. Her kan 362 studerende flytte ind i CPH Village Nørrebro på DSBs tidligere rangerterræn ved Bispebjerg Station, skriver CPH Village i en pressemeddelelse. Med åbningen af studiebyen vil iværksættervirksomheden CPH Village indtil videre have opført plus 800 studieboliger i København siden 2018, lyder det.

Samarbejdet mellem DSB og CPH Village bygger videre på deres succesfulde samarbejde om studiebyen i Jernbanebyen i København. Studielandsbyen i DSBs gamle Godsbanegård der åbnede i 2020, var den hidtil største boligbebyggelse i træ i Københavns Kommune og har aldrig haft en tom lejlighed i den nu godt to-årige levetid.

– København er landets største studieby, og efterspørgslen på boliger er stor. Derfor arbejder vi benhårdt på at få sikret 12.000 nye ungdomsboliger over de næste 12 år, så der også fremover er gode rammer for unge og studerende her i hovedstaden. Men vi skal dreje på alle håndtag. CPH Villages flytbare studieboliger er en rigtig god måde at udnytte nogle af de ledige kvadratmeter i vores by, så vi her og nu kan hjælpe de unge med at få en god bolig midt i København, der er til at betale, udtaler overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S).

Den nye studielandsby på Nørrebro opføres ud til F-linjen med Lersøparkens store træer til den ene side og med boghandlere og autoværksteder til den anden.

Den cirkulære bebyggelse i træmoduler er konstrueret til både at kunne skifte funktion, gøres permanent eller kunne flyttes til nye placeringer.

Bebyggelsen på Nørrebro bliver det største boligbyggeri i træ der til dato er opført i København, og det udmærker sig ved et rekordlavt CO2 aftryk – hele 50 procent under en gennemsnitlig nybygget bolig i København. CO2-besparelsen opnås gennem grønnere materialevalg og en smartere udnyttelse af boligens areal.

Samtidig vil bebyggelsen blive lige så vild og biodivers, som DSB og CPH Villages første bebyggelse i Jernbanebyen, der var den første bebyggelse i Københavns Kommune med forskningsbaseret biodiversitetsstrategi.

– Jeg ser frem til at udvide samarbejdet med CPH Village, og det glæder mig, at vi på denne måde kan medvirke til, at flere studerende kan få en bæredygtig bolig i det centrale København, som er til at betale. Hele konceptet taler lige ind i DSB’s store fokus på bæredygtighed og samtidig er vi med samarbejdet med CPH Village om midlertidige studieboliger med til at sætte gang i udviklingen af et hengemt industriområde, siger Lars Gøtke, der er underdirektør for DSB Ejendomme.

Siden lanceringen af CPH Villages første by på Refshaleøen har over 7.000 studerende skrevet sig på ventelisten til en af CPH Villages eksisterende studieboliger på Refshaleøen og i Jernbanebyen.

– Vi vil som virksomhed gerne vise en ny måde at bygge og bo på indenfor de planetære grænser, som kan inspirere og eksporteres til resten af verdens storbyer. Vi tror, at samarbejdet med DSB om CPH Village Nørrebro kan bidrage til den mission, udtaler Frederik Noltenius Busck og Michael Plesner, medstiftere af CPH Village.

Om CPH Village

CPH Village er en københavnsk startup virksomhed på 10 personer, der arbejder for betalelige og bæredygtige studieboliger. Studielandsbyen på Nørrebro bliver CPH Villages fjerde bebyggelse foruden deres villages på Refshaleøen, Vesterbro og Amager (åbner den 1. september 2022).

Huslejen for de studerende i CPH Village er på 4500 kroner per måned alt inklusive. Det er ifølge CPH Village godt 20 procent under gennemsnittet for private studieboliger i København.

7.000 studerende har skrevet sig på CPH Villages venteliste siden 2018.

CPH Village arbejder for at opføre og drive boliger som er absolut bæredygtige. Det vil sige, at hvis alle boede og byggede på den måde på hele kloden, ville det være holdbart og skalerbart og dermed ikke bryde planetens grænser.

Boligerne på Nørrebro har et CO2-aftryk, der er 50 procent lavere end gennemsnitligt nybyggeri i København. Udregningen er foretaget med Statens Byggeforskningsinstituts beregner, LCA Byg.

Boligerne på Nørrebro er opført efter bygningsreglementet for helårshuse (BR18). Det vil sige, at byggeriet er opført efter samme standarder som alt andet nybyggeri i Danmark i forhold til isolering, ventilation, dagslys med mere.

Konceptet i CPH Village lægger op til fællesskab mellem de studerende. Bebyggelsen har fire fælleshuse med blandt andet fælleskøkkener, læsesale og hobbyrum. Ved alle boliger er der frie udendørs kvadratmeter til fælles udekøkkener og plantekasser til at dyrke eget grønt.

Hos CPH Village sammensættes beboere fra otte forskellige studie kategorier for at sikre størst mulig diversitet blandt beboerne og samtidig bidrage til en blandet by. Samtidig er community officers ansat til at bistå de studerende med at skabe et levende og inspirerende socialt miljø i studiebyen.

CPH Village har med åbningen af village Nørrebro 800 studerende boende og en ambition om at opføre yderligere Villages til i alt 2.500 studerende i København inden udgangen af 2023 i blandt andet Nordhavnen.

CPH Village er præmieret med talrige priser siden virksomhedens stiftelse i 2014. Blandt andet er bebyggelsen på Refshaleøen blandt vinderne i Københavns Kommunes bygningspræmiering i 2020.

CPH Village har i samarbejde med Københavns Kommune og Hjem til Alle Alliancen siden 2019, som den første private boligvirksomhed, tilbudt boliger til unge hjemløse. Et samarbejde, der fortsætter på CPH Village Nørrebro med 10 boliger målrettet “unge på kanten”.

Kilde: CPH Village.