Enemærke & Petersen omdanner i samarbejde med Loop Architects og Artelia DMI's nuværende domicil på Lyngbyvej i København til flerbrugerhus for Kirkbu, som ejer ejendommen. Foto: PR.
Enemærke & Petersen omdanner i samarbejde med Loop Architects og Artelia DMI's nuværende domicil på Lyngbyvej i København til flerbrugerhus for Kirkbu, som ejer ejendommen. Foto: PR.

For entreprenøren Enemærke & Petersen, Loop Architects og Artelia er genanvendelse af materialer fokuspunkt i transformationen af DMI’s nuværende domicil på Lyngbyvej 100 i København. I 2025 vil bygningen nær Ryparken Station stå færdig som en DGNB Guld-certificeret flerbrugerejendom. Det skriver entreprenørvirksomheden i en pressemeddelelse.

Den røde murstensejendom skal være et fleksibelt samlingspunkt for virksomheder med overlappende fag, og derfor skal en åben arkitektur give virksomhederne mulighed for at møde hinanden og starte nye samarbejder på tværs, skriver Enemærke & Petersen.

Sophus Johannesen, markedschef i Enemærke & Petersen fortæller i meddelelsen, at renoveringen får et stærkt fokus på bæredygtige løsninger og genanvendelse af materialer.

– Vi oplever en stor interesse i markedet for transformationer i øjeblikket, fordi det i et bæredygtighedsperspektiv giver bedre mening at genbruge bygningsmassen. Vi vil dog i teamet på Lyngbyvej gerne gå skridtet videre og tænke genbrugsmaterialer ind i så mange løsninger, som bygningsreglementet tillader os, udtaler han.

Genbrugsbyggemarkedet Genbyg bliver en central spiller i genanvendelsesindsatsen.

– Genbyg kommer blandt andet til at understøtte os med at udføre 3,5 kilometer radiatorskjulere i genbrugstræ til den nye bygning. Og så planlægger vi direkte genbrug ved at bruge gamle vinduer fra nedrivning til de to orangerier, vi bygger i gårdmiljøet. Vi renoverer også samtlige indvendige døre i ejendommen og sætter dem ind igen – det er ikke den billigste løsning, men klart en grønnere løsning, udtaler Sophus Johannesen.

For transformationsteamet er det ligeledes vigtigt, at det nye hus får den optimale brug af kvadratmeter og er så fremtidssikret som muligt.

– Vi er meget opmærksomme på, at vi ikke kender fremtiden og der vil vi skabe et hus med så fleksible løsninger, at det nemt kan tilpasses til udlejningsmarkedet om 10, 15 eller 20 år, siger Sophus Johannessen om ejendommen, som i dag stadig huser vejrprofeterne fra DMI.

Når de rykker ud den 1. januar 2024, sættes stilladserne op med det samme og det nye flerbrugerhus ventes at stå færdig i september 2025. DMI flytter blot 400 meter til til nye lokaler i Sankt Kjelds Gård på Østerbro, hvor de får adresse sammen med en række andre statslige organisationer.

Fakta om omdannelsen af DMI’s domicil

• Totalentreprise med Artelia og Loop Architects som rådgivere
• Bygherre: Kirkbi
• 13.500 kvadratmeter kontor/flerbrugerhus
• Renoveres for trecifret millionbeløb
• Projektering nu og frem til nytår
• Udførelse fra januar 2024 og frem til sept. 2025.

Lyngbyvej 100s historie

Ejendommen blev bygget i årene omkring 1939-41 af Krigsministeriet som konfektionsfabrik til fremstilling af blandt andet uniformer og som munderingsdepot. Ejendommen er derfor blandt andet udstyret med tårne med plads til antiluftskyts.

Besættelsesmagten overtog ejendommen fra 1943-45, hvorefter hæren igen overtog fabrikken.

I 1971 flyttede DMI ind i dele af ejendommen, mens den stadig også blev brugt som fabrik. Siden blev produktionen lukket ned og ejendommen bygget om til DMI’s behov.

Kilde: Enemærke & Petersen.