Joseph Alberti, Head of Research i EDC Erhverv Poul Erik Bech. Foto: PR.
Joseph Alberti, Head of Research i EDC Erhverv Poul Erik Bech. Foto: PR.
AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Med flere end 1.600 svar står EDC Erhverv Poul Erik Bechs Forventningsundersøgelse bag en bred markedskortlægning af erhvervsejendomme herhjemme. Beslutningstagererne blandt investorer, virksomheder og lejere skruer lidt op for tiltroen til ejendomsmarkedet, lyder det i en pressemeddelelse fra erhvervsmæglerkæden.

Målingen er gennemført for niende år i træk, og resultaterne blev torsdag den 30. november 2023 fremlagt på et udsolgt seminar i Industriens Hus i København med over 300 deltagere, skriver EDC Erhverv Poul Erik Bech.

– Sidste år var svarene præget af krigsudbruddet i Ukraine og kraftige stigninger i rente, energipriser, byggeomkostninger og rekordhøj inflation. I år er forventningerne mere positive, om end de ikke er helt tilbage på niveauet de foregående år, og det sådan set meget rationelt, udtaler Joseph Alberti, der er head of research i EDC Poul Erik Bech.

Sidste år dykkede andelen, som enten vil fastholde eller øge investeringerne i mursten, ned under 60 procent fra cirka 80 procent de foregående år. Nu er andelen vokset igen – til lidt over 60 procent. Og andelen, som direkte vil øge sine investeringer, er steget fra godt hver femte til næsten hver tredje.

– Det afspejler, at der fortsat er meget kapital i markedet, for eksempel hos pensionskasser og udenlandske investorer. Den helt store hæmsko for flere transaktioner er usikkerheden om renten – det peger to ud af tre på i vores måling, og de forskellige forventninger til renten er i høj grad med til at låse markedet fast, siger Joseph Alberti.

Gennem 2022 og 2023 er renterne steget markant, og der er stor usikkerhed om den videre udvikling. I EDC Erhvervs Forventningsundersøgelse spår fire ud af ti uændret rente gennem 2024, mens tre ud af ti venter lavere rente, og næsten lige så mange forudser højere renteniveau.

Boligejendomme er fortsat det mest populære segment blandt investorer – de står på indkøbslisten hos fire ud af fem, og omkring 60 procent venter, at boligejendomme som minimum vil holde priserne det næste år.

– Efter de store stigninger i byggeomkostninger har vi set en kraftig opbremsning i nye boligprojekter, og med fortsat stigende indbyggertal og lavere udbud af nybyggede boliger er det sandsynligt med lidt lavere tomgang og lidt højere lejeniveauer på sigt, påpeger Joseph Alberti.

Industri- og logistikejendomme er også i år en populær kategori efter rekordlav tomgang og stigende investorinteresse de seneste år. Otte ud af ti tror på uændrede eller stigende lejeniveauer.

For kontorer venter næsten hver tredje af respondenterne lavere niveauer for markedsleje, mens kun halvt så mange tror på højere leje. Flere end fire ud af ti forudser øget tomgang.

Det mest dystre billede er ligesom tidligere år detaillokaler. For eksempel venter syv ud af ti faldende priser på ejendomme, og seks ud af ti forudser øget tomgang.