Gamle vinduer bliver til nye møbler

Søllerød almene Boligselskab og entreprenøren Heto står bag pilotprojekt, hvor gamle vinduer bliver til nye møbler. Dermed undgår de at ende i storskrald.

Egevang Nord efter udskiftning af vinduespartier. Foto: Helene Hallager.
Egevang Nord efter udskiftning af vinduespartier. Foto: Helene Hallager.

Et pilotprojekt i Søllerød almene Boligselskab har været lidt af en øjenåbner for både driftschef Lars Sørensen fra Boligkontoret Danmarks afdelingskontor i Holte og entreprenøren Heto, skriver boligselskabet i en pressemeddelelse.

I Egevang Nord er boligselskabet ved at få udskiftet 1.400 vinduer i afdelingens 202 lejeboliger, som udlejes i samarbejde med Boligkontoret Danmark. Arbejdet udføres af Heto i totalentreprise.

Sammen med kollegaer i firmaet gav direktør Brian Hovmand fra entreprenørfirmaet Heto sig til at undersøge mulighederne for at genbruge vinduerne. Han vendte tilbage med en løsning, der overraskede Lars Sørensen, som ellers havde haft samme tanke.

– Det viste sig, at man kunne genanvende 98 procent af vinduerne. Det var en overraskelse, at det kunne blive til så meget. Det eneste, der ikke kunne genanvendes, var fugerne i vinduesrammerne, udtaler Lars Sørensen i pressemeddelelsen.

Brian Hovmand har i processen samarbejdet med Norrecco, der er en Danmarks førende behandlere af jord og bygge- og anlægsaffald, og de har stået for sortering, kvalitetssikring og sporbarhed. Norrecco er ISO 14001 certificeret, som er den internationale standard for miljøledelse, der blev lanceret i 1996.

– Når det er konstateret, at der ikke er gift i materialerne, for eksempel PCB eller bly, og at det dermed kan genbruges, deler Norreco materialerne – i dette tilfælde i glas og træ, forklarer Brian Hovmand.

Norreco fungerer som bindeled mellem Heto og de virksomheder, der aftager materialerne. Trærammerne fra vinduerne bliver sendt til Kronospan, der omdanner træet til spånplader og andet plademateriale, der bruges til køkkener og i møbelindustrien, eksempelvis af Ikea.

– I samarbejde med en designer fik vi fremstillet 10 bænke ud af spånplader fra Kronospan. Det er sjovt at se det nye produkt få form, og det fungerer virkelig godt at kunne vise det konkrete produkt til for eksempel byggeudvalget. At processen rent faktisk giver mening, siger Brian Hovmand.

Jesper Olander Krogh Nielsen (til venstre) og Tobias Kuntze fra Heto under udskiftningen af vinduerne i Egevang Nord, Søllerød almene Boligselskab. Foto: Heto.
Jesper Olander Krogh Nielsen (til venstre) og Tobias Kuntze fra Heto under udskiftningen af vinduerne i Egevang Nord, Søllerød almene Boligselskab. Foto: Heto.

Glasset bliver sendt til WPT, et firma, der laver det til ny emballage og flasker. Noget af glasset fra Egevang Nord er endt som flasker med tysk vin i.

For både Lars Sørensen og Brian Hovmand har projektet været lidt af en øjenåbner.

– Projektet i Egevang Nord taler virkelig ind i vores ambitioner om at tænke hele vejen rundt om bygge- og renoveringssager og få de klimavenlige løsninger med, siger Lars Sørensen, der vil bringe de gode erfaringer med til en kommende renovering i blandt andet i Nærumhuse, en anden afdeling i Søllerød almene Boligselskab, hvor både døre og vinduer skal udskiftes.

– Byggebranchen har traditionelt sat nogle store klimamæssige aftryk, det både vil og kan vi være med til at ændre. Og det kræver, at alle fra byggeudvalg til håndværker kan se værdien i at genanvende dele fra byggeriet, lyder det fra Brian Hovmand.