Umiddelbart syd for Otterup kan et helt nyt boligområde være på vej.
Gartneriselskabet De Glade Groensager har nemlig anmodet Nordfyns Kommune om en ny lokalplan for et stort område, der aktuelt primært anvendes til landbrug og gartneridrift.
Selskabet har i forbindelse med udviklingen allieret sig med nordsjællandske CC Projektudvikling ved Peter Mahony og Birger Gruppe.
Gartnerierne i området er forpligtet af kontrakter med detailmarkedet og kan således ikke nedlukkes fra den ene dag til den anden. Derfor vil området blive udviklet i etaper, fortæller Michael Kongstad Rasmussen, der er direktør for og medindehaver af De Glade Groensager.
– Nu er det et stort område på 33 hektar, hvor alle vores gartnerier ligger. Og vi har delt det op i fire etaper. Det er meningen, hvis alt går vel, så skal vi udvikle det i etaper, så vi ikke lukker det hele ned på én gang, siger Michael Kongstad Rasmussen og nævner en tidshorisont på omkring 10 år.
Læs også: Ejendomsudvikler i klemme: Købte fredet grund af fynsk kommune
Han forventer, at der kan bygges mellem 800 og 1.100 boliger i området. Der lægges op til forskellige typer af boliger med en blanding af parcel- og rækkehuse samt lejligheder i etagebyggeri.
Centralt i området løber et nedlagt jernbanespor, der stammer fra den Nordfynske Jernbane, der indtil nedlæggelsen i 1966 forbandt Odense og Bogense gennem Otterup.
– Og den første etape vil have fokus på det område, der er nord for dette tidligere jernbanetracé, sagde formand for teknik- og miljøudvalget i Nordfyns Kommune, Anders Thingholm (K), da byrådspolitikerne besluttede at sætte planprocessen for det kommende boligområde i gang.
Jernbanens tracé er markeret med et længere beplantningsbælte, der bevares ved etablering af bebyggelse indenfor området. Desuden bevares eksisterende beplantningsbælter og læhegn i området, som er ledelinjer for flagermus eller indeholder flagermusegnede træer.
Derudover er der i et notat registreret en række træer og trægrupper, hvor der er konstateret mulige levesteder for flagermus. Disse sikres ligeledes i planlægningen.
I den nordlige del af arealet ligger et tidligere registreret engareal, der var §3-beskyttet i henhold til Naturbeskyttelsesloven. Området har dog ændret karakter som følge af landbrugsdrift på arealet, men i forbindelse med udviklingen vil det blive genoprettet. Engarealet vil også blive bedre forbundet med naturarealerne umiddelbart vest for området.
Læs også: Halberg & Olsen bag plan om 51 nye boliger i Otterup
Den nordvestlige del af planområdet er udpeget som skovrejsningsområde. Et udlæg til byudvikling i planområdet forudsætter, at skovrejsningsarealet tages ud af området. Da skovrejsningsområder ikke må reduceres, vil der derfor være et krav om, at der skal udlægges skov et andet sted i kommunen som erstatning for den tabte skov i planområdet.
Med 5.270 indbyggere er Otterup den største by i Nordfyens Kommune. Byens jernbanestation lukkede sammen med jernbanen for næsten 60 år siden, men inde i byen er små stykker sti anlagt på banetracéet mellem Gartnervænget og Banepladsen og langs Skydebanevej. Uden for byen er et længere stykke af tracéet bevaret mellem Rødevej og Åkandevej.