Ingen altaner på Staunings gamle byhus i Den Sorte Firkant

En bevarende lokalplan skal sikre bygningerne i Den Sorte Firkant, hvor Thorvald Stauning i sin tid boede. Dermed lukkes muligheden for altaner ud mod gaderne.

En del af området i Den Sorte Firkant på Nørrebro. Foto: Kortforsyningen.
En del af området i Den Sorte Firkant på Nørrebro. Foto: Kortforsyningen.

Politikerne i borgerrepræsentationen i København har vedtaget en bevarende lokalplan for en række byhuse og nogle karrébygninger fra 1800-tallet i et område på Indre Nørrebro.

Området afgrænses af Wesselsgade, Blågårdsgade, Baggesensgade, Peblinge Dossering og Korsgade.

Omkring århundredeskiftet var området ifølge Københavns Kommune en del af den tætbebyggede bydel, der gik under navnet Den Sorte Firkant.

Området består primært af ældre etagebyggeri og enkelte byhuse, som er fra før voldene faldt. Blandt andet rummer området et byhus på Wesselsgade 17, hvor tidligere statsminister Thorvald Stauning (S) angiveligt har boet. På gavlen på Wesselsgade 17 blev der i 1985 malet et gavlmaleri i 1985, der ifølge Københavns Kommune fortæller en historie om arbejderne og truslen om atomkrig.

Bygningerne i området er ifølge kommunen nogle af de bedst bevarede på Nørrebro. Den tætbefolkede bydel var i 1960’erne og 1970’erne udsat for daværende overborgmester Egon Weidekamps (S) berygtede saneringer, hvor gamle bygninger blev revet ned og erstattet af monotomt elementbyggeri.

Ingen mulighed for altaner ud mod gaden

Med vedtagelsen af den bevarende lokalplan vil altaner mod gården de fleste steder fortsat være en mulighed, men der vil ikke kunne opsættes nye altaner ud mod gadebilledet. Det havde Det Radikale Venstre stillet et forslag om at få ændret.

– Det er sådan i dag, at der er flere af disse bygninger, der har altaner ud mod gaden. Vi har selvfølgelig vedtaget en altanpolitik i København, men vi mener, at lige præcis her vil det give mening at få skabt noget symmetri på de facader, der er på disse bygninger, sagde medlem af borgerrepræsentationen, Christopher Røhl (R), da sagen blev behandlet af politikerne.

Gavlmaleri på byhus på Wesselsgade 17 i Den Sorte Firkant på Nørrebro. Tidligere statsminister Thorvald Stauning har eftersigende boet i byhuset. Foto: Google Maps.
Gavlmaleri på byhus på Wesselsgade 17 i Den Sorte Firkant på Nørrebro. Tidligere statsminister Thorvald Stauning har eftersigende boet i byhuset. Foto: Google Maps.

Ændringsforslaget blev dog forkastet af et yderst snævert flertal på 28 stemmer imod 27.

For stemte foruden Det Radikale Venstre, Konservative, SF, Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti. Imod stemte Enhedslisten, Socialdemokratiet og Alternativet.

– Hvis man for eksempel kigger på Peblinge Dossering 18, så er der én altan. Jeg skal ikke kunne sige, hvornår den er blevet sat op, men den har givetvis været der fra starten. Og det er altså en del af den bevaringsværdige bebyggelse, hvor man nu vil muliggøre, at det hele kan plastres til. Så tanken om, at det skal skabe symmetri er nok lidt søgt, forklarede medlem af teknik- og miljøudvalget, Marcus Vesterager (S), da han begrundede, hvorfor Socialdemokratiet ikke kunne bakke op om ændringsforslaget fra De Radikale.

Med den bevarende lokalplan skal alle bygninger i området bevares, ligesom 87 træer i det største indre gårdrum udpeges som bevaringsværdige. Der vil ikke være mulighed for nybyggeri i området. Regen/Kristuskirken, som også ligger i området, udpeges også som bevaringsværdig.