Virksomhederne atNorth og Wa3rm står bag planen om et nyt datacenter samt drivhuse ved Ølgod i Varde Kommune.
Virksomhederne atNorth og Wa3rm står bag planen om et nyt datacenter samt drivhuse ved Ølgod i Varde Kommune.
AnnonceTilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling

Varde Kommune har modtaget en ansøgning fra virksomhederne atNorth og Wa3rm, som ønsker at skabe et sektorkoblingsprojekt ved Ølgod.

Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Ifølge kommunen omfatter projektet etablering af et datacenter og drivhuse, der vurderes at kunne skabe op mod 400 nye arbejdspladser i Varde Kommune.

Overskudsvarmen fra datacentret skal benyttes til drift af drivhuse. Samtidig åbner projektet op for mulig opførsel af vedvarende energi til driften af det samlede anlæg. Energien kan potentielt også blive til fjernvarme i lokalområdet, skriver kommunen.

– Vi ønsker at tiltrække en grøn industri, som bidrager til udvikling og vækst i vores lokalsamfund. Dette projekt er et konkret eksempel på potentialet i den ambition, udtaler borgmester i Varde Kommune, Mads Sørensen (V).

– I dette projekt er der udsigt til et betydeligt antal varige arbejdspladser, og der er gjort konkrete overvejelser om, hvordan overskudsvarme fra et datacenter kan bruges til udvikling i en helt anden industri og en ny fødevareproduktion.

Læs også: Sådan kommer nyt kulturhus i Ølgod til at se ud

Datacenteret kommer til at hedde DEN02, oplyser atNorth. Ifølge selskabets administrerende direktør, Eyjolfur Magnus Kristinsson, bliver det kommende datacenter en model for fremtidens datacentre.

– Det meget energieffektive design og de avancerede varmegenbrugsteknologier viser vores dedikation til bæredygtighed og er et eksempel på, hvordan atNorth ønsker at gå forrest, når det gælder innovation og skabelse af en cirkulær helhedstanke inden for bæredygtigt datacenterdesign, udtaler Eyjolfur Magnus Kristinsson.

Ansøgningen dækker over et samlet areal på 174 hektar. Investorerne har indgået aftale med alle lodsejere indenfor det pågældende område.

Der er endnu ikke rettet henvendelse til lodsejere udenfor planområdet. Dette vil ske på et senere tidspunkt med henblik på at lave aftaler for at tilgodese naboerne og lokalsamfundet mest muligt.

Kræver ny lokalplan

Projektet kræver både en ny lokalplan og et kommuneplantillæg. Planprocessen skydes derfor i gang. Forventningen er, at denne proces kommer til at løbe frem mod 2026.

Det betyder, at en såkaldt idehøringsfase begynder i uge 39. I den forbindelse bliver alle naboer og øvrige interesserede inviteret til et borgermøde den 30. september i Ølgod. Her præsenterer Varde Kommune alt, hvad vi på nuværende tidspunkt kender til projektet.

Når bemærkninger fra idehøringsfasen er modtaget, vil Udvalget for Plan og Teknik og efterfølgende byrådet behandle ansøgningen.

Her vil der blive taget stilling til, om Varde Kommune skal igangsætte en egentlig planlægningsproces med opstart af en ny lokalplan og et kommuneplantillæg.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling