Sådan kommer nyt kulturhus i Ølgod til at se ud

Varde Kommune udpeger NemByg, Cubo Arkitekter, Lybech Landskab og Vita Ingeniører som vinder af arkitektkonkurrencen om nyt kulturhus i Ølgod.

Et enigt bedømmelsesudvalg har nu peget på, at projektet af NemByg, Cubo Arkitekter, Lybech Landskab og Vita Ingeniører er vinderforslaget, der bliver Ølgods nye kulturhus.

Det skriver Varde Kommune i en pressemeddelelse.

– Vi er glade for, at vores projektforslag er udvalgt til det videre arbejde med at transformere Ølgod Kulturhus, og vi ser frem til samarbejdet med Varde Kommune og de lokale repræsenteret ved Kulturhusets Venner, udtaler Jørgen Mathiasen, afdelingschef i NemByg.

Det gamle kulturhus bliver renoveret og moderniseret samtidig med, at der bygges nyt, der giver huset en række nye funktioner.

Huset vil fortsat rumme de eksisterende fællesskaber og kulturinstitutioner som bibliotek, kulturskole, lokalarkiv og museum, men skaber også mulighed for nye fællesskaber gennem en teatersal, kreative værksteder og en større åbenhed til bibliotek og musikskole.

Nyt kulturhus i Ølgod. Visualisering: Cubo Arkitekter.
Nyt kulturhus i Ølgod. Visualisering: Cubo Arkitekter.

Vinderforslaget indebærer, at der udarbejdes en ny lokalplan for området. Efter planen kan de nye lokaler tages i brug i løbet af 2026.

Vi er i kommunen i gang med opgraderinger af vores kulturbyggerier, og med moderniseringen af Ølgod Kulturhus har vi denne gang arbejdet tæt sammen med en lokal gruppe af frivillige og ildsjæle med at få fornyet byens kulturelle samlingssted. Deres engagement inden for særligt fundraising har været afgørende for at få projektet op i det niveau, Ølgod altid har været kendt for, og dermed takket være de frivillige løftes Ølgods kulturhus atter ind i fremtiden, udtaler Sandie Eis Ravn (S), formand for Udvalget for Kultur og Fritid i Varde Kommune.

Om det nye kulturhus i Ølgod

  • Forventningen er, at det færdige kulturhus vil koste 39 millioner kroner.
  • Projektet er støttet af den filantropiske forening Realdania med 12,75 millioner kroner. Bevillingen kommer fra deres Bymidtepulje, der skal understøtte nyt liv i bymidten i mindre og mellemstore byer.
  • Lokale og Anlægsfonden støtter projektet med 8,1 millioner kroner.
  • Nordea-fonden støtter med 1 millioner kroner gennem deres Kulturhuspuljen.
  • Varde Kommune har tilkendegivet at støtte med et beløb på niveau med Realdania.
  • Der er givet tilsagn fra lokale fonde og bidragsydere i Ølgod på op til fem millioner kroner.

Kilde: Varde Kommune.