Jytas har stor fremgang i resultatet i 2022. Den østjyske modulbygger har blandt andet bygget dette 4.800 kvadratmeter store kontorbyggeri i to etager til Statoil Refining Denmark i Kalundborg. Foto: PR.
Jytas har stor fremgang i resultatet i 2022. Den østjyske modulbygger har blandt andet bygget dette 4.800 kvadratmeter store kontorbyggeri i to etager til Statoil Refining Denmark i Kalundborg. Foto: PR.

Jytas er specialist i præfabrikeret modulbyggeri til alt fra kontorbygninger og institutioner til laboratorier, hospitaler og plejehjem. Modulbyggeren aflægger nu regnskab for 2022 for moderselskabet og fire udlejningsselskaber, fremgår det af en pressemeddelelse.

Resultatet lander i 2022 på 16,8 millioner kroner mod 7,1 millioner kroner i 2021.

– Vi har fuldt fokus på at udvikle forretningen. Vi har leveret et meget tilfredsstillende resultat med god vækst til trods for produktionspriser, som er steget på 25-30 procent, hvilket i høj grad skyldes krigen i Ukraine, udtaler bestyrelsesformand Carl Erik Skovgaard Sørensen.

– Væksten skyldes i stor udstrækning, at vores kunder har øget fokus på den cirkulære økonomi og derfor vælger leverandører, der kan dokumentere et bæredygtigt produkt. Det kan vi, og det er baggrunden for, at vi har vundet flere store projekter i 2022.

Jytas er en af landets ældste byggevirksomheder. Virksomheden blev grundlagt i Aarhus i 1910 og har i dag hovedsæde i Galten i Skanderborg Kommune vest for Aarhus.

LÆS OGSÅ: JYTAS BYGGER NY BØRNEHAVE I KØGE NORD

Jytas har specialiseret sig i modulbyggeri, der kan tilpasses arkitektoniske oplæg fra bygherre, og som har en levetid på mere end 50 år ligesom traditionelt byggeri. Det skyldes blandt andet, at der ikke anvendes organisk materiale til de bærende konstruktioner i modulerne.

På grund af modulernes stålkonstruktion er der ingen krav til bærende søjler, vægelementer eller skillevægge. Det giver fleksibilitet i forbindelse med indretning og udnyttelse og gør det endda muligt at bygge op til 12 etager, hvor normen er tre-fire etager.

I arbejdet med grøn omstilling i byggeriet har virksomheden nu opnået Svanemærket og DGNB Guld-certificering.

LÆS OGSÅ: NYT BOLIGOMRÅDE ERSTATTER MASKINFABRIK I SKANDERBORG

– Succesen beror i høj grad på, at vi er rigtig dygtige til cirkularitet. Når vores lejere er færdige med at leje bygningerne, hjemtager vi modulerne, som de er. De står nu på lager klar til at blive genudlejet til en ny kunde – eventuelt med en mindre optimering/renovering. På den måde genanvendes vores moduler i generationer, forklarer Carl Erik Skovgaard Sørensen.

ESG-rapport sikrer retning fremover

Alle moduler bliver præfabrikeret på fabrikken i Galten. Når modulerne ankommer til byggepladserne er de 80 procent færdige, hvorefter de færdigapteres.

Virksomheden har egne VVS- og El-afdelinger samt eget montagepersonale. Derfor kan Jytas levere indflytningsklart byggeri 13-26 uger efter byggetilladelse.

– På trods af at vi bygger i stål, ligger vores livscyklusanalyse-beregninger allerede nu langt under grænseværdierne i bygningsreglementet og er klar til kommende krav, forklarer Carl Erik Skovgaard Sørensen.

– Vores ambition er at levere et bæredygtigt produkt og være miljøansvarlig i hele værdikæden. Derfor kigger vi allerede nu på SSAB Fossil-free stål, som kan gøre en stor forskel med CO2-reduktioner i nye bygninger, siger han.

LÆS OGSÅ: PLAN OM 190 NYE BOLIGER MIDT I SKANDERBORG

Jytas er lige nu i gang med at få udarbejdet en ESG-rapport. Den skal efterfølgende verificeres af en uvildig tredjepart for at undgå greenwashing.

– Med en endnu mere bæredygtig profil har vi grundlaget for at blive større og udvikle os, siger Carl Erik Skovgaard Sørensen.

Nøgletal for Jytas og projektselskaberne

Regnskabsår
(Millioner kroner)

2022

2021

Bruttofortjeneste

130,3

107,3

Resultat af primær drift

31,2

15,9

Årets resultat 

16,8

7,1

Egenkapital

61,5

49,8

Antal ansatte 

104

103

Kilde: Jytas.