Karens Minde Aksen. Foto: Thomas Vesterbæk og Jens Juel Thiis Knudsen / Schønherr.
Karens Minde Aksen. Foto: Thomas Vesterbæk og Jens Juel Thiis Knudsen / Schønherr.

Vinderen af publikumsprisen ved Københavns Kommunes bygningspræmiering 2024 er netop blevet offentliggjort ved et arrangement hos Architecture Festival / CAFx.

Prisen går til Karens Minde Aksen, oplyser Københavns Kommune i en pressemeddelelse.

– Det var et skarpt felt af nominerede til årets publikumspris. Karens Minde Aksen er et godt eksempel på, hvordan man løfter et helt byområde ved at kombinere funktion i form af skybrudssikring og et engagerende og inddragende byrum, der inviterer til kulturliv, hverdagsliv og sociale aktiviteter, udtaler kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard (RV).

Publikumsprisen bestemmes helt og holdent af de stemmer, der har været afgivet på Københavns Kommunes hjemmeside. Hele 3.705 har stemt på deres favorit, og dermed slår stemmeantallet rekord.

Karens Minde Aksen er lavet i samarbejde mellem Københavns Kommune og Hofor samt Schønherr, WSP og Vida Local.

– Karens Minde Aksen er et flot eksempel på, hvordan skybrudssikring kan gå hånd i hånd med et lokalt kvarterløft og give en hel masse tilbage til området og beboerne. Karens Minde Aksen er fra dag ét blevet en succes, og det skyldes blandt andet den grundige borgerinddragelse, som er gået forud for dét projekt, som så mange i dag nyder godt af, udtaler teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL).

Inden afsløringen af publikumsprisen præsenterede kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard præmier til de øvrige præmierede projekter.

Bedømmelsesudvalget har besluttet at præmiere seks ud af otte byggerier i årets bygningspræmiering. Det drejer sig om: BIG HQ, Nordøstamager Skole, Plads 23, Operaparken, Århusgade Kvarteret og Karens Minde Aksen.

Fakta om publikumsprisen

 • Tidligere vindere af publikumsprisen:

  • 2018: Axel Towers
  • 2019: Amaryllis Hus
  • 2020: Hotel Ottilia
  • 2021: Nørrebro Bibliotek
  • 2022: Ny Østergade 30
  • 2023: Bispebjergs Helende Haver
 • Foruden Karens Minde Aksen var også BIG HQ, Naturpark Amager, Nordøstamager Skole, Operaparken, Plads 23, Rød Lagerbygning og Århusgadekvarteret blandt de nominerede til publikumsprisen 2024.
 • Københavns Kommune har præmieret smukke bygninger, bymiljøer og anlæg siden 1903. Bygningspræmieringen lægger vægt på, at byggeriet tager udgangspunkt i stedets særlige karakter og bidrager til oplevelsen af København som en by med kvalitet i bymiljøet.

Kilde: Københavns Kommune.