Lodsejere peger frivilligt på over 2.600 hektar til lavbundsprojekter

I alt skal 400.000 hektar landbrugsjord i Danmark skal forvandles til natur. Lodsejere i Varde Kommune byder ind med arealer.

I Varde Kommune har 330 lodsejere i løbet af blot tre uger budt ind med hele 2.626 hektar jord, som de gerne vil lægge om til natur, der kan lagre CO2 og styrke biodiversiteten i den sydvestjyske kommune.

Det hele begyndte med tre informationsmøder om såkaldte lavbundsprojekter, hvor marker omdannes til moser og vådområder.

Forud for møderne havde kommunen allerede 3.754 hektar i gang eller på venteliste – og nu er der altså endnu mere på vej.

– Jeg er meget imponeret over den åbenhed, begejstring og villighed til at byde ind med forslag, som vi har mødt hos lodsejerne i vores kommune, udtaler Preben Friis-Hauge (V), formand for Udvalget for Plan og Teknik i Varde Kommune.

– Det bekræfter mig i, at vi kan komme langt med en åben dialog, hvor vi sætter os ned og i fællesskab tegner stregerne til, hvordan vi bedst kan bidrage til at nedbringe Danmarks CO2-udledning.

Det er en del af den grønne trepartsaftale, hvor 400.000 hektar landbrugsjord i Danmark skal forvandles til natur – heraf 140.000 som lavbundsprojekter.

Nu skal kommunen sammen med eksperter tegne de første streger til, hvordan arealerne kan sættes sammen på kryds og tværs – så vandet kan vende tilbage, og naturen kan blomstre.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling