Lokalplan vedtaget: Efter dramatisk forløb kan radiatorfabrik erstattes af boliger

Lokalplan for to projekter med sammenlagt 460 lejligheder er vedtaget efter et dramatisk forløb, hvor et høringssvar blev trukket tilbage.

Kommunalbestyrelsen i Herlev Kommune vedtog i går endeligt den lokalplan, der skal bane vejen for, at Olav de Linde kan erstatte den gamle Thor Radiatorfabrik med 385 lejligheder med et, to og tre værelser en gennemsnitlig størrelse på 76-86 kvadratmeter.

Efter planen vil 90 procent af den gamle industribygning blive revet ned, mens omkring 1.300 kvadratmeter vil blive bevaret.

Lokalplanen har været i offentlig høring, og det har resulteret i et dramatisk forløb, der er blevet oprullet i Herlev Bladet og Byrummonitor.

Ganske usædvanligt indsendte Kroppedal Museum et høringssvar, som efterfølgende blev trukket tilbage.

I høringssvaret advarede museet mod nedrivning af den gamle radiatorfabrik, men to dage efter indsendte museet et nyt høringssvar, hvor de vurderede, at de 10 procent af industribygninger, som bevares, er nok til at “sikre de bevaringsværdige træk samt formidle områdets industrihistorie til eftertiden”.

Læs også: C.W. Obel Ejendomme vil bygge 300 boliger på Bangs Torv i Herlev

En nuværende lejer i radiatorfabriksbygningen, eventstedet Cecilie’s, har samlet godt 2.400 underskrifter mod nedrivningen. Eventstedets indehaver, Allan Jespersen, har via sin advokat indsendt en række spørgsmål til Herlev Kommune.

Blandt andet har han stillet spørgsmålstegn ved, hvilket arkitektfagligt grundlag Herlev Kommune har for at kunne vurdere, at 90 procent af ejendommen på Hørkær 1-3 kan nedrives.

– Det er kommunen, som har kompetencen til at udpege bevaringsværdige bygninger og miljøer, lød svaret på kommunalbestyrelsesmødet fra Herlevs borgmester Thomas Gyldal Petersen (S).

– Den faglige vurdering af bygningens bevaringsværdige træk er foretaget af forvaltningen, som består af forskellige fagligheder, herunder arkitekter. Udpegningen er foretaget med udgangspunkt i et arbejdsnotat udarbejdet af Kroppedal Museum i 2012 og efterfølgende vurderet på baggrund af observationer foretaget på stedet af forvaltningen og en repræsentant fra Kroppedal Museum. Derudover er forvaltningens vurdering bekræftet af Kroppedals høringssvar, som er indsendt i høringsfasen, sagde borgmesteren.

Læs også: Jyske udviklere bag projekt med over 480 nye boliger i Herlev

Han lagde ikke skjul på, at der er tale om en højst bemærkelsesværdig sag, hvor politikerne føler, at de er blevet udsat for vildledning og manipulation, som det også fremgår af førnævnte artikler fra Herlev Bladet og Byrummonitor.

Men nu ligger lokalplanen altså klar. De i alt 19 medlemmer fra Socialdemokratiet, Enhedslisten og SF stemte for vedtagelsen af lokalplanen, mens de i alt seks medlemmer fra De Konservative, Liberal Alliance og Moderaterne stemte imod.

Ændringsforslag blev forkastet

Liberal Alliance og Moderaterne stillede et ændringsforslag om at udskyde sagen, “indtil der foreligger en faglig og saglig vurdering fra et eksternt og uafhængigt arkitektfirma med ekspertise inden for vurdering af bygningers bevaringsværdighed samt at de udfører arbejdet efter en anerkendt metode – eksempelvis SAVE”. Det blev dog nedstemt.

De Konservative stillede et ændringsforslag om, at mindst en tredjedel af den vestlige ende af radiatorfabrikken bevares, men at der fortsat kan nybygges samme antal kvadratmeter. Det blev også nedstemt.

Læs også: Herlev gør plads til 5.400 boliger i ny bydel

Lokalplanen giver derfor mulighed for at nedrive 90 procent af radiatorfabrikken og erstatte den af en boligkarré i tre-syv etager. Oprindeligt var der også mulighed for et punkthus i op til 14 etager, men det er droppet.

Thor Radiatorfabrik i Herlev skal omdannes til 520 boliger. Visualisering: Olav de Linde.
Thor Radiatorfabrik i Herlev skal omdannes til 520 boliger. Visualisering: Olav de Linde.

De 1.300 kvadratmeter, der bliver bevaret, skal efter planen indeholde erhverv i form af eksempelvis kontor, café eller fitness.

Thors radiatorfabrik er tegnet af arkitekt H. Petersen og ingeniør Otto van Deurs og opført i 1948.

Den bevarede del af bygningen har ifølge Herlev Kommune “markante stålbuer og ovenlys, som skaber mulighed for autentisk stemning og fortæller områdets historie som tidligere industrikvarter”.

Lokalplanen omfatter i øvrigt også ejendommen på Hørkær 5, som ejes af Svanen Gruppen ved familien Brixhuus. De overtog i 2021 ejendommen fra et selskab med blandt andet advokat Christian Gangsted-Rasmussen og forhenværende Saxo Bank-chef Johannes Rovsing i ejerkredsen.

Her gives der mulighed for, at der kan bygges en karré i fire-syv etager med 74-84 lejligheder med to, tre og fire værelser og en gennemsnitsstørrelse på 80-90 kvadratmeter.

Tilmeld nyhedsbrevet fra Dansk Byudvikling