Markant byggeprofil fylder 80 år

Arkitekt Erik Svanemose fra Svogerslev ved Roskilde fylder tirsdag den 3. maj fylder 80 år.

Arkitekt Erik Svanemose – dansk primus motor i udvikling af nye renoveringsmetoder og samarbejdsformer gennem mere end 60 år – fylder 80 år tirsdag den 3. maj.

Egentlig lå en karriere i byggebranchen slet ikke i kortene, for faderen var kaptajn, og Erik Svanemose var klar til at følge i hans kølvand, da han som 15-årig tog hyre hos DFDS som messe- og salondreng på M/S Lemnos og M/S Argentina.

Men et par år på langfart var nok. I efteråret 1958 gik han i land og kom i lære som tømrer, samtidig med at han sammen med Ivan Haagensen og Erik Hertz startede ”Melvis Rock Band”, der med Erik Svanemose ved trommerne satte rock’n-roll på plakaten i Tivolis Dansetten.

Dermed var sporet lagt: Mesteruddannelsen til tømrersvend blev suppleret med uddannelse til bygningskonstruktør og siden arkitekt med ansættelse på ledende tegnestuer, og i 1980 satte Erik Svanemose foden under eget bord med etablering af Byggeselskabet KSK i Roskilde, som blandt andet stod i spidsen for gennemgribende renovering af 1600 gårdhavehuse i Albertslund samt renovering af højhusbyggeriet ”Brøndby Strand”.

Nye lune facadeløsninger

Imidlertid slog svækkede konjunkturer med kartoffelkur og neddrosling af byggebranchen benene væk under det fremstormende håndværksselskab, og i 1982 valgte Erik Svanemose at opløse firmaet til fordel for et job som salgs- og marketingschef i Rasmussen & Schiøtz koncernens nystiftede håndværksselskab Ecoterm.

Ansættelsen blev en succes for både koncern, håndværksfirma og Erik Svanemose, der med sit udadvendte væsen, dybgående faglige kompetencer og et betydeligt netværk til beslutningstagere og bygherrer i både private og offentlige virksomheder satte Ecoterm på plakaten som et af landets mest dynamiske og innovative håndværksfirmaer.

Over de følgende 16 år var Erik Svanemose som Ecoterms udadvendte dynamo blandt andet sammen med Rockwool primus motor i udvikling og montage af pudsede og isolerede facadeløsninger, han var med til at udvikle og implementere de første præfabrikerede glas- og altanløsninger, og han stod som led i en stribe byfornyelsesprojekter forrest i udvikling af renoveringsløsninger med nedhejsning af præfabrikerede bade- og toiletrum.

De nye effektive renoveringsløsninger gav solid genklang i byggebranchen og blev med Erik Svanemose som central deltager frem gennem 90’erne fulgt til dørs af SBS og Byforyelsesselskabet København gennem forsøgs- og udviklingsprojekter med “multisjak”, partnering og dagslysprojektet “Prisme”.

“Multisjak” og “Partnering” og “Byens Netværk”

Forsøgsarbejdet, der blotlagde betydelige potentialer for optimering af både kvalitet og økonomi i byggeriet, vakte også internationalt betydelig opsigt, og i 1998 blev Erik Svanemose hentet til Skanska Jensen, hvor han som salgs- og marketingchef blandt andet satte partnering på koncernens agenda som en fast model i koncernens store byggeprojekter.

Samtidig var han som en af initiativtagerne med til at bane vej for etablering af foreningen “Center for Byggerenovering”, der for første gang samlede byggeriets virksomheder om fælles og målrettet idéudvikling og videndeling.

I dag har foreningen – nu under navnet “Byens Netværk” – for længst indtaget en position som førende dansk samlingspunkt for byggeriets virksomheder.

Selvstændig seniorrådgiver

Skanska holdt – de sidste år med visitkort fra Skanska Øresund – fast i Erik Svanemose helt frem til pensionsalderen kaldte i 2009. Det skulle dog hurtigt vise sig, at tilværelsen som pensionist ikke var noget for Erik Svanemose.

Efter nogle måneders jordomrejse med fru Theresia tog han således hul på endnu et kapitel i byggeriets tjeneste, da han som 67-årig etablerede egen virksomhed som selvstændig seniorrådgiver for byggeriets virksomheder – et kapitel, hvor Erik Svanemose helt frem til sidste sommer åbnede døre for blandt andet entreprenørselskaberne Adserballe & Knudsen, CG Jensen og P. Plan.

“Still going strong”

I dag er opgaverne for byggebranchen langt til side til fordel for Fru Theresia familie og venner, men Erik Svanemose er som “grand old man” stadig aktiv i Byens Netværk, og hverdagen er derudover fuldt besat med blandt andet gymnastik og dans, kortklub og madklub og fiskeri fra egen båd ved sommerhuset.

Og selv om den “gamle” globetrotters store rejser rundt til alle verdens kontinenter er lagt på hylden, står agendaen stadig på flere årlige rejser i Europa samt fast besøg på Gran Canaria, ligesom musikken – om end trommerne og rock’n-roll er skiftet ud med guitar, evergreens og viser – stadig udgør en hjørnesten i livet hos Erik Svanemose, der gerne spiller op i festligt lag.

Erik Svanemose, der bor Svogerslev udenfor Roskilde, fejrer 80-års-dagen sammen med familie og venner.