Markant fald i transaktionsvolumen på ejendomsmarkedet i 2023

I de første fem måneder af 2023 blev der handlet investeringsejendomme for 11,5 milliarder kroner mod 36,5 milliarder kroner i samme periode i 2022.

Aktiviteten på det danske transaktionsmarked har ifølge RED været lav i årets første fem måneder og det bekræftes nu af tal fra ReData, hvor periodens aktivitet sammenholdes med samme periode sidste år. Nedgangen ses både i antal handler og transaktionsvolumen.

Antallet af handler er mere end halveret fra 1.824 i de første fem måneder af 2022 til 791 handler i 2023. Nedgangen er sket på tværs af alle handler, både store og små, skriver RED.

– Tallene for den første del af 2023 viser, at det ikke kun er de største investorer, som er tilbageholdende, men at der over hele linjen er stilstand. Køber og sælger har forskellige syn på ejendomsværdierne og pt. er der meget få handler, der kan fortælle os den egentlige handelsværdi, udtaler Nicholas Thurø fra RED.

Også de udenlandske investorer er afventende og er faktisk stoppet endnu mere op end de danske investorer.

Transaktionsvolumen i de første fem måneder af 2023. Kilde: ReData.
Transaktionsvolumen i de første fem måneder af 2023. Kilde: ReData.

Hvor den udenlandske kapital i mange år har udgjort mellem 40 og 50 procent af den investerede kapital, så udgjorde den kun 17 procent af den samlede volumen i årets første fem måneder.

– Nedgangen er sket på tværs af alle segmenter, købere og områder. Fast ejendom er et illikvidt aktiv, hvor en tilpasning af priserne til nye markedsforhold tager lang tid. Det er hvad vi er vidne til, og vi forventer, at vi også i andet halvår af 2023 vil opleve et trægt marked og en afstand mellem køber og sælgers prisforventninger om end vi mærker en opblødning fra sælgernes side, afslutter Nicholas Thurø.